logo
post thumb

Provjerili smo kako su poslovali najveći trgovci: Jedan je po visini plaća prestigao i dm

U godini u kojoj je carevala inflacija domaći trgovački lanci postigli su solidne poslovne rezultate. Premda osobna potrošnja nije rasla kao ranijih godina, prihodi su nabujali pod utjecajem rasta cijena. Unatoč povećanju ulaznih troškova, većina trgovaca zabilježila je rast dobiti. Na rang listi top 12 trgovaca u vrhu nije bilo promjena, a u donjem dijelu ljestvice napredak su postigli Studenac i Metro, dok su nazadovali Tisak i Müller.

post thumb

Sunday Times objavio listu najmlađih bogataša u Britaniji

Ed Sheeran, Adele i Harry Styles neki su od najbogatijih ljudi mlađih od 35 godina u Velikoj Britaniji, prema popisu bogataša Sunday Timesa za 2023. godinu. Procjenjuje se kako svi troje popularnih glazbenika imaju bogatstvo veće od 170 milijuna eura.

post thumb

Koliki iznos bi trebalo odvajati od plaće za pristojnu mirovinu

Ne, prosječna mirovina nije dovoljna niti za podmirivanje najosnovnijih životnih potreba, a kamoli za osiguravanje dostojanstvenog života. A poželi li čovjek u mirovini onda možda još i putovati, očito je kako će se morati na vrijeme osigurati i početi izdvajati iz plaće.

post thumb

Forbes objavio listu najplaćenijih sportaša

Na listi su se među prva četiri najplaćenija sportaša našla trojica nogometaša, a treba naglasiti da su analitičari Forbesa u ukupnu zaradu uključili plaće sportaša u klubovima te razne sponzorske ugovore i zaradu od društvenih mreža.

post thumb

Nijemac u danu zaradi kao tri Hrvata

Hrvatska je lani imala najslabiju satnicu u eurozoni i nije joj pomoglo ni to što je imala četvrti najveći rast plaća po satu rada među zemljama koje su uvele euro.

post thumb

Koliko prosječno plaćenom Hrvatu treba godina rada da kupi stan od 60 kvadrata?

Prosječno plaćenom čovjeku treba cijeli radni vijek da bi kupio stan od 60 kvadrata. Takav stan košta 134.220 eura ili 132 mjesečne prosječne plaće. Ako zaposleni građanin štedi trećinu svoje prosječne plaće, što je lani iznosila 1016 eura za kupnju novog stana od 60 kvadrata, trebao bi štedjeti gotovo cijeli radni vijek i za stan bi uspio skupiti novac za malo više od 33 godine.

post thumb

Usporedili smo studentski minimalac u 12 zemalja: Razlika je i do 10 eura po satu, evo kako stoji Hrvatska

Poskupljenje hrane, režija i najmova stanova brojne je studente potaknulo da pronađu studentski posao. Razlika u životnom standardu europskih zemalja utječe i na iznos naknade koju za svoj rad dobivaju studenti. Za sat vremena ljepljenja deklaracija u Ujedinjenom Kraljevstvu ili u Njemačkoj student će biti plaćen najmanje 9,5 eura po satu, a za isti taj rad u Srbiji će dobiti tek 2,22 eura.

Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća