logo

Znate li tko je sportaš s najvećom zaradom u povijesti?

cover image

Michael Jordan zaradio je u svom životu 3,3 milijarde američkih dolara, više nego Cristiano Ronaldo i LeBron James zajedno.

Tijekom svojih profesionalnih karijera, najplaćeniji svjetski sportaši zaradili su milijarde dolara zahvaljujući unosnim ugovorima i izuzetnoj popularnosti. Iako će mnogi pomisliti kako je sportaš s najvećom zaradom u povijesti netko od golferskih ili nogometnih superzvijezda, ta titula pripada košarkaškoj legendi – Michaelu Jordanu, pokazaju podaci koje je objavio CasinosEnLigne.com.

Michael Jordan, rođen 17. veljače 1963., jedna je od najvećih košarkaških i sportskih kegendi. Štoviše, postao je globalna kulturološka ikona. Na službenim stranicama National Basketball Associationa, sjevernoameričke košarkaške lige, navodi se kako je aklamacijom proglašen najboljim košarkašem u povijesti. U NBA-ju je odigrao petnaest sezona: osvojio je šest naslova, šest puta je bio proglašen najboljim igračem (MVP) završnice, pet puta za najboljeg igrača NBA prvenstva i jedanaest puta u najbolju momčad prvenstva. Devet puta bio je najbolji strijelac lige. Osvojio je s reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država i dvije zlatne olimpijske medalje – 1984. u Los Angeesu i 1992. u Barceloni (Dream Team u finalu protiv Hrvatske). Međutim, njegov utjecaj daleko je veći od spomenutih nagrada i osvojenih naslova.

Njegova popularnost zaslužna je za uspjeh Nikeovih Air Jordan tenisica. Glumio je samog sebe u animirano-igranom filmu Space Jam. Suvlasnik je i predsjednik košarkaškog kluba Charlotte Hornets koji nastupa u NBA-ju i profesionalnog automobilističkog tima 23XI Racing koji se natječe u NASCAR seriji.

Iako se umirovio prije dvadeset godina (posljednju NBA utakmicu odigrao je 2003. za Washington Wizardse), Jordan je još uvijek na vrhu ljestvice najplaćenijih sportaša svijeta. Prema podacima Sportica, Forbesa i Sports Illustrateda, košarkaška legenda zaradila je u životu nevjerojatne 3,3 milijarde dolara. To je znatno više od bilo kojeg drugog sportaša na listi. Štoviše, Michae Jordan je zaradio više nego što su zajedno zaradili Cristiano Ronaldo i LeBron James, peti i šesti na listi sportaša s najvećom cjeloživotnom zaradom. Prva tri sportaša po cjeloživotnoj zaradi nakon Jordana su golferi: Tiger Woods s ukupnom zaradom od 2,5 milijardi dolara, Arnold Palmer s 1,7 milijardi dolara i Jack Nicklaus s 1,63 milijarde dolara. Cristiano Ronaldo, najplaćeniji nogometaš na ljestvici, zauzeo je peto mjesto sa 1,58 milijardi dolara, što je 100 milijuna dolara više od njegova rivala Lionela Messija koji je na sedmom mjestu. Između njih dvojice je još jedna košarkaška superzvijezda, LeBron James, s ukupnom zaradom od 1,53 milijarde dolara. Na osmom mjestu je boksač Floyd Mayweather, deveti je tenisač Roger Federer, a deseti jejoš jedan golfer – Phil Mickelson.

U sportu se iz godine u godinu vrti sve veći novac. No, golf definitivno prednjači kao najplaćeniji sport. Četvorica od deset najplaćenijih sportaša svih vremena su golferi (njihova ukupna zarada iznosi 7,2 milijarde dolara), po dvojica su predstavnici košarke (ukupno 3,8 milijardi dolara) i nogometa (ukupno nešto više pd 3 milijarde dolara) te po jedan boksač i tenisač. Spomenimo i to da su od desetorice najplaćenijih sportaša svih vremena četvorica u mirovini: Michael Jordan (rođen 1963.), Jack Nicklaus (1940.), Floyd Mayweather (1977.) i Roger Federer (1981.). Arnold Palmer preminuo je 2016. u 87. godini. Aktivni su još uvijek golferi Tiger Woods (1975.) i Phil Mickelson (1970.), nogometaši Cristiano Ronaldo (1985.) i Lionel Messi (1987.) te košarkaš LeBron James (1984.).

Izvor: Točka na I


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća