logo

Objavljena je lista europskih zemalja prema visini životnih troškova

cover image

Američka organizacija World Population Review prikupila je podatke o globalnom stanovništvu i demografiji u Europi. Objavili su listu europskih zemalja rangiranu po cijenama dobara i usluga.

U obzir su uzeli pet kriterija: životni troškovi, cijene najma, cijene namirnica, cijene u restoranima i indeks proizvođačkih cijena.

U prvih pet najskupljih zemalja našle su se Švicarska, Island i dvije britanske porezne oaze - otoci Jersey i Guernsey. Zatim slijedi Irska, pa Norveška, Luksemburg, Danska, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Na dnu tablice nalazi se Bjelorusija, a slijede Ukrajina i Rusija. Najjeftinija zemlja članica Europske unije je Bugarska na 36. mjestu, a odmah iznad nje je Rumunjska. Hrvatska se nalazi na 29. mjestu.

Države članice EU-a našle su se na devet mjesta iznad Hrvatske, a to su redom, Slovačka, Latvija, Litva, Slovenija, Grčka, Estonija, Češka, Portugal i Španjolska.

Bolji od ostatka susjedstva

U našem susjedstvu jedino je Slovenija, koja se nalazi na 25. mjestu, skuplja za život, no to ne čudi s obzirom na to da je slovenska prosječna bruto plaća 600 eura veća od hrvatske. Ostali susjedi našli su se ispod nas na listi pa je tako Mađarska na 32. mjestu, Srbija dva mjesta ispod, a Bosna i Hercegovina nije uvrštena na listu.

Što se tiče prosječnog mjesečnog troška u Hrvatskoj, on iznosi 933 eura, dok je prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj u veljači iznosila 1248 eura. U svojoj analizi World Population Review istaknuo je da, koliko god su neke zemlje Europe skuplje od drugih, većina je poprilično povoljna u usporedbi s Amerikom.

Izvor: Dnevnik.hr


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća