logo

Koliki iznos bi trebalo odvajati od plaće za pristojnu mirovinu

cover image

Ne, prosječna mirovina nije dovoljna niti za podmirivanje najosnovnijih životnih potreba, a kamoli za osiguravanje dostojanstvenog života. A poželi li čovjek u mirovini onda možda još i putovati, očito je kako će se morati na vrijeme osigurati i početi izdvajati iz plaće.

Za većinu potrošača najveći problem predstavlja računica koliko bi optimalno trebalo stavljati na stranu odnosno koliko novaca će biti potrebno svaki mjesec štedjeti kako bi se s tim iznosom u mirovini moglo pristojno živjeti.

Velika škrtica Jutarnjeg lista  iskoristila je postojeće statističke podatke te točno izračunala koliko već ovaj mjesec morate odvojiti od svoje plaće želite li u mirovini živjeti bolje od crkvenoga miša. Oprez - računica je napravljena na trenutnim vrijednostima i nije uključila inflaciju - čisto kako bismo vam dali neku okvirnu sliku i kako biste provjerili uklapa li vam se ta računica u trenutni budžet ili je morate malo prilagoditi.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna mirovina iznosi 452 eura. Za normalan život, bez pretjeranog luksuza, ali i bez da ne možemo platiti račune, potrebno je izdvojiti 708 eura mjesečno. Taj iznos se penje na 788 eura, ukoliko uključimo i jedno putovanje u inozemstvo godišnje. S tim iznosom u mirovini bi prosječan hrvat trebao moći plaćati hranu, usluge i režije i jednom godišnje otići na putovanje u inozemstvo i koliko toliko živjeti pristojno.

Prosječan hrvat u mirovini provede 19 godina, što znači da bi nam za taj period trebalo u prosjeku 179.000 eura. Prosječna mjesečna mirovina pokriva 103.000 eura, što znači da nam nedostaje još 76.000. Ako uzemo da se za mirovinu odvaja 30 godina radnog vijeka dolazimo do 211 eura mjesečnog iznosa koji bismo trebali izdvajati za mirovinu.

Uzmemo li da je prosječna plaća oko 1.000 eura, vidimo da ukoliko izdvojimo tih 211 eura mjesečno, ostajemo jako blizu iznosa od 788 eura potrebnih za osnovni život. Ne treba smetnuti s uma niti to da je život u mirovini nešto jeftiniji nego za vrijeme radnog vijeka kada veliki dio troškova odlazi na podizanje djece, rješavanje stambenog pitanja i ostale troškove kojih u mirovini, barem u većini slučajeva, nema.

Naravno, ovaj izračun je informativne prirode i nekima će biti potreban veći iznos od navedenog, a nekima manji.  


Izvor: Jutarnji list


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća