logo

Pripadate li u srednju klasu? Ovo su znakovi koji to otkrivaju

cover image

Iako se ljudi, uglavnom, vole smatrati srednjim građanskim slojem, mnogi ne zadovoljavaju njegove uvjete pripadnosti. Istovremeno, neki su davno napustili to društvo i prešli su u višu ligu pa nisu ni svjesni da su bogataši.

Granicu između srednje i bogate klase teško je odrediti. Nije sve u visokoj plaći, iako se puno može iščitati iz nje. Puno pouzdaniji pokazatelj je kolika je ukupna vrijednost imovine i ulaganja te na koji način osoba koristi novac.

Plaća koja nadilazi medijan neto plaće

Dakako, ovo je prvi uvjet pri čemu medijan nije prosjek dobiven računanjem aritmetičke sredine. Naime, medijan se smatra pouzdanijim pokazateljem socijalnih prosjeka, budući da medijalna neto plaća predstavlja iznos u odnosu na koji je 50 posto zaposlenih imalo manju plaću, dok je preostalih 50 posto zaposlenih imalo veću neto plaću. Za primjer, medijalna neto plaća za 2023. godinu prema podacima servisa MojaPlaća u Hrvatskoj je iznosila 1.028 eura.

Ako pripadate srednjoj klasi, morate zarađivati dvostruko više od medijana ili makar za dvije trećine više no što je medijalna neto plaća. 

Visoka plaća u odnosu na plaće vršnjaka

Bilo da ste srednja klasa ili bogati, plaća vam može biti veće od plaće vaših vršnjaka. No vjerojatno ste bogati ako zarađujete znatno više novca od svojih sugrađana i možete si priuštiti više od osnovnih potreba. Naime, bogati su oni koji zarađuju više od svojih vršnjaka, ali ovisno o lokaciji, načinu života i okolnostima, postoji veliki jaz u tome što se smatra bogatim, a što ne. Za ljude srednje klase očekuje se da će prihodom pokriti osnovne potrebe i režije te štednju za budućnost, ali imaju ograničen budžet za takozvane rekreativne svrhe. Bogati će, s druge strane, vjerojatnije odabrati stvari poput luksuznih vozila, luksuznih odmora i drugih iskustava, jer si ih mogu priuštiti bez ikakvih problema.

Ukupna vrijednost imovine je važnija od visine plaće

Takozvana neto vrijednost je, prema nekima, najtočniji pokazatelj bogatstva. Bogati obično imaju visoku neto vrijednost akumuliranu u imovini, investicijskim portfeljima, nekretninama, dionicama i sličnim stvarima. Srednja klasa pak zadovoljava uvjet da im neto vrijednost nadmašuje vrijednost dugovanja.

Minimalno zaduživanje

Ako ste pripadnici srednje klase, vjerojatnije je da ćete se oslanjati na neke oblike duga kako biste financirali životni stil. To može biti, na primjer, automobil na kredit ili hipotekarni kredit. Ili bi to mogli biti studentski krediti ili korištenje kreditnih kartica za pokrivanje troškova ljetovanja ili zimovanja. Bogati se zadužuju strateški da bi na zaduživanju zaradili, a ne da bi njime osiguravali životni stil. Životni stil i ušteđevinu financiraju iz prihoda.

Bogataši izbore ne temeljite na cijeni

Način na koji raspoređujete plaću važan je pokazatelj jeste li bogati ili pripadate srednjoj klasi. Imućni ljudi obično imaju tendenciju voditi ekstravagantan život ispunjen dizajnerskom odjećom, luksuznim putovanjima i vrhunskim iskustvima. Možda žive u skupim četvrtima, voze luksuzna vozila i ručaju u otmjenim restoranima. Srednja klasa je štedljivija u izborima, pažljivo troši kako bi zadržala financijsku stabilnost, živi u četvrtima koje nisu luksuzne, vozi pouzdan i pristupačan automobil te kupuje tako da uspoređuje cijenu i dobivenu vrijednost.

Bogati imaju novac za krizne situacije

I srednja klasa i bogati pojedinci mogu pokriti hitne financijske situacije, ali ako zarađujete dovoljno (ili imate dovoljno odvojenih sredstava) da pokrijete sve što vam se ispriječi na putu, vjerojatno ste prešli prag nakon kojega se možete smatrati bogatom osobom. Manje je vjerojatno neočekivani financijski pad ili hitna situacija bogatima promijeniti životni standard jer imaju veliku štednju, sredstva za hitne slučajeve i široku sigurnosnu mrežu. S druge strane, srednja klasa mogla bi doživjeti značajan pritisak zbog neočekivanih troškova, što često dovodi do povećanog duga ili iscrpljivanja ušteđevine.

Financijski osigurana obitelj

Pri tome mislimo na vas i vašeg partnera ili partnericu, a ne treće koljeno. Pojedinci iz srednje klase obično imaju višak novca za impulzivne kupnje i neočekivane troškove, no to ne znači da su osigurani do kraja života. Da biste se smatrali bogatima, trebate imati mirovinski plan koji će vam lako pokrivati financijske potrebe do kraja života.

Izvor: Moje vrijeme


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća