logo

Vlada odbila smanjenje poreza na uloške i tampone

cover image

Vlada je na sjednici u četvrtak objavila mišljenje prema kojem predlaže Hrvatskome saboru da ne prihvati prijedlog izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji je Saboru podnijela Anka Mrak-Taritaš, a odnosi se na smanjenje poreza na ženske higijenske uloške i tampone s 25% na 5%.

Glas je predložio izmjenu zakona o PDV-u kojom bi se ovi artikli oporezovali s pet posto. Međutim, na jučerašnjoj sjednici Vlade odlučili su da će predložiti Saboru da se izmjene ne prihvate. Obrazloženje prenosimo u cijelosti. “Vlada Republike Hrvatske predlaže Hrvatskome saboru da ne prihvati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, s Konačnim prijedlogom zakona (u daljnjem tekstu: Prijedlog zakona), koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora podnijela Anka Mrak-Taritaš, zastupnica u Hrvatskome saboru, aktom od 12. veljače 2021. godine.

Prijedlogom zakona predlaže se smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost (u daljnjem tekstu: PDV) za ženske higijenske uloške i tampone s 25% na 5%. U pogledu ocjene stanja i osnovnih pitanja koja se trebaju urediti zakonom te posljedica koje će donošenjem zakona proisteći, predlagatelj iznosi da ženske higijenske potrepštine spadaju u osnovne životne potrepštine stoga je opravdano iste oporezivati stopom 5%. Također navodi se kako se radi o potrepštinama koje koriste isključivo žene, te će se smanjiti neravnopravnost koja trenutno postoji u hrvatskom poreznom sustavu.

Do sada je u razdoblju od 2016. do 2020. provedeno pet krugova porezne reforme te se i dalje radi na analizi učinaka provedenih izmjena propisa.

U skladu s Programom Vlade Republike Hrvatske za mandat 2020. – 2024., planira se nastaviti s poreznim rasterećenjima. Kako bi se porezna reforma provodila sustavno i cjelovito, kontinuirano se provode analize i sa svih relevantnih aspekata sagledavaju učinci prijedloga za porezne promjene, pa tako i prijedloga za proširenje primjene snižene stope PDV-a za ženske higijenske uloške i tampone, kao i ostalih sličnih prijedloga usmjerenih na stope PDV-a te na porezni sustav u cjelini.

Prema ovoj i svim drugim zaprimljenim inicijativama za sniženje stopa PDV-a po završetku analize predložit će se aktivnosti usmjerene na proširenje primjene sniženih stopa PDV-a, uzimajući pritom u obzir porezna rasterećenja planirana Programom Vlade Republike Hrvatske za mandat 2020. – 2024..

Za svoje predstavnike, koji će u vezi s iznesenim mišljenjem biti nazočni na sjednicama Hrvatskoga sabora i njegovih radnih tijela, Vlada je odredila dr. sc. Zdravka Marića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra financija, Zdravka Zrinušića, Stipu Župana i Stjepana Čuraja, državne tajnike u Ministarstvu financija, te Božidara Kutlešu, ravnatelja Porezne uprave”, stoji u objavi koju potpisuje premijer Andrej Plenković.

Podsjetimo, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter objavila je u veljači prvo istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj. Čak trećina žena u Hrvatskoj štedi na ulošcima jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine dok više od 10 posto građanki Hrvatske ni nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale.

izvor: n1.info


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća