logo

Usporedili smo studentski minimalac u 12 zemalja: Razlika je i do 10 eura po satu, evo kako stoji Hrvatska

cover image

Poskupljenje hrane, režija i najmova stanova brojne je studente potaknulo da pronađu studentski posao. Razlika u životnom standardu europskih zemalja utječe i na iznos naknade koju za svoj rad dobivaju studenti. Za sat vremena ljepljenja deklaracija u Ujedinjenom Kraljevstvu ili u Njemačkoj student će biti plaćen najmanje 9,5 eura po satu, a za isti taj rad u Srbiji će dobiti tek 2,22 eura.

Zakon o obavljanju studentskih poslova u Hrvatskoj donesen je u listopadu 2018. godine, tad je utvrđena i prva minimalna studentska satnica koja je iznosila 21,50 kuna, odnosno 2,85 eura. Odluka o minimalnoj naknadi za studente direktno je vezana uz minimalac u državi, minimalna bruto plaća podijeli se sa 160 i dolazi se do iznosa koji je poslodavac dužan isplatiti studentu.

Tijekom godina rasla je minimalna plaća, a recipročno je rasla i studentska zarada. Ulaskom u 2023. godinu donesena je odluka o povećanju studentske satnice koja od 1. siječnja iznosi 4,38 eura, što znači da je u šest godina satnica narasla više od 50 posto. Još jedna revolucionarna promjena dogodila se 2019. godine kad je izvanrednim studentima omogućen rad preko studentskih ugovora, koji je prije bio rezerviran samo za redovne.

U ostalim državama u Europi vrijede drukčija pravila, a i satnice se razlikuju od hrvatskih. Istražili smo prilike u 12 država, od naših susjeda pa sve do sjevera Europe. Većina država, osobito one u Europskoj uniji, dopuštaju hrvatskim studentima rad u njihovim zemljama preko studentske vize.

SLOVENIJA

Studenti koji odluče raditi za vrijeme studiranja u Sloveniji dobit će 5,21 euro po satu bruto. Rezidenti Slovenije na taj iznos moraju platiti doprinos za mirovinsko i zdravstveno osiguranje u iznosu od 15,5 posto pa im neto onda iznosi 4,40 eura po satu. Hrvatski studenti u Sloveniji, odnosno nerezidenti, na bruto satnicu dužni su platiti porez na dohodak u iznosu od 22,5 posto pa za sat rada dobiju 4,04 eura što je 34 centa manje nego u Hrvatskoj. Maksimum koliko student u jednom tjednu smije odraditi je 40 sati.

SRBIJA

Srpski studenti nemaju propisanu minimalnu satnicu, ali se na stranicama jedne od omladinskih i studentskih udruga može naći cjenik. Za lakše fizičke poslove kao što su lijepljenje deklaracija, kuhanje i raznošenje kave, te poslovi redara, spremačica i portira, studentima se plaća od 2,22 eura po satu (260 dinara) pa na više. Satnica za poslove koji zahtijevaju srednju stručnu spremu ili povećan fizički napor kreće se od 2,56 (300 dinara) eura, a teški fizički poslovi plaćaju se 2,98 (350 dinara) eura po satu. Najviše mogu zaraditi studenti koji rade u IT sektoru ili na poslovima koji zahtijevaju znanje stranih jezika, njihova se satnica kreće od 3,84 eura (450 dinara).

MAĐARSKA

Susjedi Mađari ograničili su rad studenata na 30 sati tjedno tijekom trajanja akademskih obaveza, a pauzama od fakulteta mogu raditi 66 radnih dana. Minimalna studentska satnica iznosi 2,9 eura neto za sve do 25 godina, nakon napunjene 26. godine više ne mogu raditi uz studentske pogodnosti.

U Budimpešti studenti očito ne dobivaju minimalnu satnicu jer, prema podacima Hungary Todaya, na mjesec zarade oko 650 eura neto.

ITALIJA

Talijanski studenti naši su najbogatiji studentski susjedi, barem što se tiče zarade i ne uzimajući u obzir troškove života. Za sat vremena svog rada, plaćeni su najmanje 7 eura, no imaju tjedno ograničenje od 20 sati. U mjesec dana, ako odrade svaki tjedan 20 sati, mogu zaraditi 560 eura. Kršenje pravila, makar i na sat vremena, može utjecati na to da više uopće ne mogu obavljati studentske poslove koje je u Italiji teško pronaći.

AUSTRIJA

Austrija je jedna od zemalja koju inozemni studenti često odabiru kao mjesto studiranja. Austrijanci su rad studentima na preddiplomskom studiju ograničili na 10 sati tjedno dok oni na diplomskom mogu raditi do 20 sati. Satnice se kreću od 12 do 15 eura, što su ujedno najbolje studentske satnice u cijeloj Europi. Student na diplomskoj godini studija može zaraditi više i do 1200 eura.

NJEMAČKA

Obećana zemlja možda nema najbolje satnice, ali ima dobro i detaljno uređen sustav studentskog rada. Početna, minimalna satnica iznosi 9,50 eura, a tjedno je dozvoljeno raditi 20 sati tijekom trajanja semestra. Ne postoji ograničenje zarade zbog čega za mnoge poslove poslodavci nude i 30 posto veće iznose. Mnogi studenti rade kao asistenti na sveučilištima, istraživačkim institutima ili u knjižnicama, a ako se radi o međunarodnim studentima, mogu raditi i dulje od propisanog maksimuma uz konzultiranje s ministarstvom.

UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Brexit je studentima u Engleskoj pomrsio planove, no svejedno mogu raditi ako imaju opću vizu i studiraju na odobrenoj instituciji. Tijekom semestra dozvoljeno im je raditi 20 sati tjedno, a kad je pauza smiju raditi puno radno vrijeme. Minimalna studentska satnica ovisi o dobi studenta, pa su tako oni do 20. godine za sat rada plaćeni 7,73 eura, studenti u dobi 21-22 godine 10,38 eura, a oni stariji od 23 plaćeni su 10,75 eura po satu.

ŠPANJOLSKA

U ovoj kraljevini, kao i u prethodnoj, tjedno je dozvoljeno raditi 20 sati, a minimalna satnica ipak je nešto niža. Za sat rada studenti u Španjolskoj mogu zaraditi najmanje 7,83 eura, ali im je potrebna studentska viza. Dozvolu nije teško dobiti, ali većina poslodavaca preferira rad na puno radno vrijeme. U Španjolskoj je često kršenje pravilnika i puno studenata radi na crno gdje im se satnice kreću i do 20 eura.

FRANCUSKA

Francuski zakon dopušta stranim studentima da rade 964 sata godišnje, a minimalna satnica, nakon što se oduzme porez, iznosi 8,40 eura po satu. Zanimljivo je da Francuska dopušta rad i studentima koji tek pohađaju tečaj jezika s ciljem da iduće godine upišu fakultet u ovoj državi. Pronađu li posao na kampusu, dozvoljeno im je raditi više od godišnjeg ograničenja, a smiju raditi i blagdanima.

DANSKA

Student koji posjeduje studentsku vizu u Danskoj ima pravo na rad 20 sati tjedno i puno radno vrijeme tijekom pauze. Studentska satnica iznosi 13 eura, što dovodi do mjesečne zarade od 1040 eura za rad na pola radnog vremena.

FINSKA

U Finskoj studenti mogu raditi 25 sati tjedno tijekom trajanja studentskih obaveza i puno radno vrijeme dok nemaju nastavu, a ne trebaju posebnu dozvolu. Početne satnice kreću se od 9 eura, a često idu i do 13 eura.

Izvor: Jutarnji list


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća