logo

Smijete li reći kolegama kolika vam je plaća? Pogledajte kako je u Njemačkoj

cover image

Piše li u vašem ugovoru o radu da ne smijete govoriti o svojoj plaći? Nedopustiva klauzula, tvrde pravni stručnjaci. Ali postoje iznimke.

Poznavanje plaća vaših kolega ima prednosti. Na primjer, možete bolje procijeniti jeste li preplaćeni ili ne. Osim toga, zaposlenik može nadzirati poslodavca kako bi osigurao da se pošteno odnosi prema radnoj snazi.

Ključna riječ – načelo jednakog tretmana. Ovo načelo jednakog tretmana prema zakonu o radu primjenjuje se na poslodavce sa sjedištem u Njemačkoj i ima za cilj osigurati da poduzeća, kada poduzimaju povoljne mjere prema zaposlenicima, ne smiju pojedine zaposlenike tretirati gore od drugih usporedivih zaposlenika iz proizvoljnih razloga. O tome informira odvjetničko društvo Hensche, specijalizirano odvjetničko društvo za radno pravo, piše Fenix magazin.

Načelo jednakog tretmana također poništava klauzule u ugovoru o radu koje kažu da ne smijete s drugima razgovarati o svojoj plaći. Međutim, postoje iznimke. “Zarađujem 50.000 eura mjesečno”: Ovakve ili slične javne izjave mogu izazvati probleme. Kako Spiegel obavještava, neki zaposlenici su zapravo podložni povjerljivosti kada su u pitanju njihove plaće.

Prema pisanju Spiegela, “zabrana govora” sadržana u ugovoru o radu dopuštena je ako bi u protivnom bila ugrožena konkurentnost tvrtke jer je plaća vrlo važan konkurentski faktor za poslodavca. No, ovaj je slučaj iznimka pa je stoga većini zaposlenika dopušteno govoriti o vlastitoj plaći bez straha od posljedica. Mnogi stručnjaci za radno pravo to čak vide kao prednost. Uostalom, svatko tko zna za plaću drugih i sam je otkrije promiče jednakost za sve u tvrtki, uključujući i onu između muškaraca i žena.

Izvor: N1.info


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća