logo

Koliko gotovine uvijek treba imati kod kuće

cover image

Za hitne slučajeve ne biste kod kuće trebali imati samo važne prehrambene proizvode, nego i nešto gotovog novca.

Njemački ured za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) kreirao je listu za 10-dnevnu hitnu opskrbu koju bi svaki građanin trebao imati kod kuće u slučaju kriznih situacija.

Opskrba za hitne slučajeve uključuje svakodnevne namirnice poput vode ili riže, ali i lijekove i gotovinu. Iako postoji precizan popis BKA za namirnice, postoji relativno malo informacija o količini gotovine za hitne slučajeve. BKA vodič samo spominje da trebate imati “dovoljnu količinu gotovine kod kuće”, ali ne navodi točan iznos.

Austrijske vlasti preporučuju “500 eura po kućanstvu u malim novčanicama”.

Važno je da ne ostavljate gotovinu za hitne slučajeve u stanu ispod madraca ili knjiga, piše Fenix-magazin. Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu. Ako kod kuće nemate sef, potražite što bolje skrovište. Imajte na umu da voda ili vlaga mogu oštetiti papirni novac, pa ga dobro zaštitne.

Važnost gotovog novca pokazala se kada je u cijeloj Njemačkoj došlo do problema u kartičnom plaćanju. Kupci nisu mogli platiti karticom u trgovinama poput Aldija, Edeke i dm-a. Problem s kartičnim plaćanjem je trajao danima, a do danas nije u potpunosti riješen.

Izvor: N1.info


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća