logo

Forbes objavio listu najplaćenijih sportaša

cover image

Na listi su se među prva četiri najplaćenija sportaša našla trojica nogometaša, a treba naglasiti da su analitičari Forbesa u ukupnu zaradu uključili plaće sportaša u klubovima te razne sponzorske ugovore i zaradu od društvenih mreža.

Tako se na vrhu popisa najplaćenijih sportaša u 2022. godini našao nogometaš Lionel Messi, a prema podacima Forbesa, u 2022. godini zaradio je ukupno 130 milijuna dolara, od čega oko 75 milijuna od svog kluba PSG-a te još 55 milijuna dolara izvan terena. Za Messija je 2022. godina bila posebna jer je postao svjetski prvak s Argentinom i proglašen je za najboljeg igrača.

Drugi na listi je američki košarkaš LeBron James, zvijezda Los Angeles Lakersa, koji je ukupno prema Forbesu zaradio 121,2 milijuna dolara, od čega čak 80 milijuna zarade dolazi izvan parketa, tj. od raznih sponzorskih ugovora, postotaka od prodaje tenisica koje proizvodi tvrtka Nike te naravno od društvenih mreža.

Treći na listi je Cristiano Ronaldo, portugalski nogometaš koji je u 2022. godini ukupno zaradio 115 milijuna dolara. No treba reći da će Ronaldu zarada u 2023. biti još veća jer je iz Manchester Uniteda prešao u bogati klub iz Saudijske Arabije Al Nassr, s kojim je navodno potpisao ugovor ukupno vrijedan 200 milijuna eura po sezoni, što uključuje plaću i razne marketinške ugovore.

Nakon Ronalda slijede brazilski nogometaš Neymar (95 milijuna dolara), zatim američki košarkaši Stephen Curry (92,8) i Kevin Durant (92,1), legendarni tenisač Roger Federer, koji se nedavno umirovio (90,7), meksički boksač Canelo Alvarez (90), igrač američkog nogometa Tom Brady, koji je također otišao u mirovinu (83,9), i kao deseti na toj listi grčki košarkaš Giannis Antetokounmpo (80,9).

Mnoge je iznenadilo to što se na listi nije našao francuski nogometaš Kylian Mbappe, no njegov novi ugovor koji je potpisao za PSG računat će se tek za 2023. godinu. Od prije je poznato kako je potpisao novi ugovor na tri godine vrijedan čak 251 milijun eura te je navodno uz to dobio bonus od 125 milijuna eura kao nagradu za njegovo produljenje. Kad se tome dodaju razni sponzorski ugovori, može se očekivati da će Mbappe u 2023. godini biti na vrhu Forbesove ljestvice.


Izvor: tportal.hr


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća