logo

Evo što možete diljem Europe kupiti za jedan euro

cover image

Ušli smo u 2023. godinu i euro je sada službena hrvatska valuta. Većina redovitih putnika već ju dugo koristi na putovanjima, u njoj već računamo cijene automobila i stanova, a sad se moramo naviknuti da ne plaćamo samo kave i kruh kovanicama i da ništa nije tako jeftino kako nam se na prvi pogled čini.

Ovu smo temu krenuli pripremati s idejom da nabrojimo što se sve u europskim gradovima može kupiti za jedan euro, ali ubrzo smo shvatili da to neće biti tako jednostavno. Pogotovo ako gledamo samo glavne gradove, a ne i manja mjesta u zemljama u kojima su cijene obično niže. Zato neke od stvari na našoj listi mogu stajati i euro i pol, do čak dva, ovisno o tome gdje ih kupite. Prije šest godina, 2017., portal European Language Cafe bez problema je našao za 15-ak zemalja po jednu stvar koja košta euro (a da ne bude u svakoj baš čašica jogurta u dućanu), no inflacija je učinila svoje. Pripremite svoje kovanice i krenimo na put Europom u shopping za 1 euro!

Italija: esspresso

Espresso je nakon vode najčešće konzumirani napitak u Italiji, koji je dugo odolijevao poskupljenjima i čija je cijena od 1 eura bila standard. Iako se ponegdje još može naći po toj cijeni, dio kafića sad ga naplaćuje 1,10 ili 1,20 eura. Prema nekim istraživanjima, čak 70 posto kafića sad naplaćuje espresso više od 1 eura. Što znači ga da u njih tridesetak posto i dalje možet kupiti za jednu kovanicu!

Francuska: baguette

Stranica France hotel guide usporedila je cijene baguetta u 100 pariških pekarnica u Parizu. Prosječna cijena Francuzima omiljenog kruha je 1,07 eura, pri čemu je najjeftiniji baguete u gradu stajao 0,85 eura, a najskuplji 2 eura.

Češka: veliko pivo

Češka se ponosi svojom pivskom tradicijom, a cijena omiljenog napitka oduvijek je izrazito niska u usporedbi s drugim zapadnim zemljama. Trenutno je prosječna cijena točenog, lokalnog piva u Pragu 1,3 eura, no u manje turističkim dijelovima Praga može se naći i za euro.

Bugarska: hot dog

Idemo prema istoku jer na zapadu, čini se, naš euro sa slikom kune ne vrijedi puno. U glavnom gradu Bugarske na štandovima i u pekarnicama diljem grada možete pojesti jeftini obrok za 1 euro: hot dog, pomfrit, palačinku...

Rumunjska: komad pizze

U pekaricama u Bukureštu pizza cut bez problema ćete naći po cijeni od 1 eura, a ponegdje i par centa manje.

Turska: simit

U Istanbulu na svakom koraku možete vidjeti štandove s okruglim perecima posutim sezamom, koji se nazivaju simit, a prodaju se prazni ili namazani sirnim namazom. Ovaj ćete snack platiti oko pola eura, a na nekim lokacijama i manje.Na ulicama Istanbula svakako popite i cijeđeni sok šipka, koji sad stoji nešto više od 1 eura.


Izvor: Jutarnji list


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća