logo

Država uvodi nova radna mjesta, dižu se i primanja

cover image

Novi, viši koeficijenti propisuju se za dio radnih mjesta u središnjim uredima za javnu nabavu te za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Kako bi doskočila manjku stručnog kadra u državnoj upravi, koji se posebno osjeti na poslovima digitalizacije i obnove nakon potresa u Zagrebu i Petrinji, vlada je izmijenila Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, piše u utorak Večernji list.

Novela obuhvaća ukupno 231 radno mjesto, a uvode se, među ostalim, nova radna mjesta za informatičare u pravosuđu te dižu plaće stručnjacima na području javne nabave i u tijelima zaduženim za obnovu.

Kad je riječ o pravosuđu, jasno je da će tu trebati popriličan broj informatičara jer je resorno ministarstvo konačno krenulo u modernizaciju sustava. Nakon parničnog i upravnog, u reformi je odnedavno i kazneni postupak, kojem slijedi uvođenje e-komunikacije, uporaba tonskih snimanja na svim raspravama i šire korištenje audio-videolinka. A informatičarima koji se odluče prihvatiti, primjerice, mjesto višeg informatičkog savjetnika – specijalista za pravosudni informacijski sustav na sudovima i u Državnom odvjetništvu – ova uredba jamči koeficijent od 1,94, koji nosi osnovnu bruto plaću od 11.726,35 kuna. Hoće li ove plaće biti dovoljne da privuku kvalitetne informatičare u pravosudni sustav, uskoro će se vidjeti.

Novi, viši koeficijenti propisuju se za dio radnih mjesta u središnjim uredima za javnu nabavu te za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a vlada obrazlaže kako je državna uprava, kad je riječ o javnoj nabavi, pod pritiskom i kako joj prijeti opasnost odljeva stručnjaka na atraktivnije poslove u privatnom sektoru.

Što se tiče Središnjeg ureda za obnovu, on je po izmijenjenom Zakonu o obnovi Zagreba i drugih potresima pogođenih županija preuzeo kompletan posao obnove na Banovini, ali i u Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji, a kao jedna od većih kočnica ovom procesu otpočetka se pokazao upravo manjak kadra.

Ovaj ured tu je bio u znatno nepovoljnijoj situaciji od Fonda za obnovu Zagreba, čiji su zaposlenici odmah po osnivanju mogli računati na plaće kakve uživaju službenici u državnim agencijama, a koje su 30 posto veće od onih u ministarstvima i središnjim državnim uredima. Jednake plaće za dio zaposlenika koji rade izravno na poslovima obnove predviđene su i u Ministarstvu graditeljstva. No, uz ove očekivane i nužne promjene, u izmjenjenoj uredbi našlo se mjesta i za namirenje apetita HDZ- ovih koalicijskih partnera pa se značajno kadrovsko ojačanje očekuje i u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kao i u Savjetu za nacionalne manjine, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.

izvor. Poslovni dnevnik


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća