logo

Deset najplaćenijih izvršnih direktora

cover image

Njihovo rangiranje uključuje menadžerske plaće, bonuse, pogodnosti i opcije dionica, između ostalih faktora.

Nisu svi najbolje plaćeni izvršni direktori u velikim tehnološkim kompanijama. Prema novoj analizi koju je objavio Wall Street Journal, izvršni direktori Pinterest-a, Peloton-a i Hertza zarađuju više od Appleovog šefa Tima Cooka, koji vodi najvrjedniju kompaniju na svijetu, prenosi Investitor.me.

Wall Street Journal objavio listu najplaćenijih izvršnih direktora u 2022, koja je zasnovana na podacima C-Suite Comp, firme za analizu podataka koja prati naknade menadžerima u gotovo 4.000 američkih kompanija kojima se javno trguje. Njihovo rangiranje uključuje plaće , bonuse, pogodnosti i opcije dionica, između ostalih faktora.

Direktori često primaju ograničene dionice ili opcije kao značajan dio svoje naknade, čija vrijednost može varirati. Srednja plaća za lidere S&P 500 pala je na 14,5 milijuna dolara prošle godine, u odnosu na 14,7 milijuna dolara u 2021. Usporedbe radi, u 2022. prosječan američki radnik zarađivao je oko 56.000 dolara, prema Birou za statistiku rada.

Izvršni direktor Blackstonea Stephen Schwarzmann našao se na vrhu liste najplaćenijih lidera s ukupnim kompenzacijskim paketom od 253 milijuna dolara. Sljedeći izvršni direktor na listi, Sundar Pichai iz Alphabeta, Google-ove matične kompanije, uzeo je 226 milijuna dolara 2022.

Evo koliko 10 najbolje plaćenih izvršnih direktora u SAD-u su zaradili u 2022:

  1. Stephen Schwarzmann, Blackstone Ukupna naknada: 253 milijuna dolara
  2. Sundar Pichai, Alphabet Ukupna naknada: 226 milijuna dolara
  3. Stephen Scherr, Hertz Ukupna kompenzacija: 182 milijuna dolara
  4. Barry McCarthy, Peloton Ukupna naknada: 168 milijuna dolara
  5. Michael Rapino, Live Nation Ukupna naknada: 139 milijuna dolara
  6. Safra Catz, Oracle Ukupna kompenzacija: 138 milijuna dolara
  7. Douglas Ingram, Sarepta Therapeutics Ukupna naknada: 125 milijuna dolara
  8. Bill Ready, Pinterest Ukupna kompenzacija: 123 milijuna dolara
  9. Kiwi Camara, CS Disco Ukupna naknada: 110 miliona dolara
  10. Tim Cook, Apple Ukupna naknada: 99 milijuna dolara

Za Billa Readyja, koji je preuzeo kormilo u Pinterestu u lipnju 2022, oko 101 milijun dolara njegove plaće dolazilo je u dioničkim opcijama, koje je dodijeljeno u vezi s njegovim zapošljavanjem prošle godine, piše Wall Street Journal. Glasnogovornica Pinteresta rekla je novinama da Ready ne bi trebao dobiti nikakav dodatni kapital u prve četiri godine na poslu. Safra Catz iz Oraclea jedina je žena među 10 najplaćenijih lidera, iako je udio žena izvršnih direktora na listi Fortune 500 dostigao najvišu razinu u 2022. Catz, koji vodi Oracle od 2014. godine, rangirana je na vrhu nekoliko liste najplaćenijih tehničkih izvršnih direktora i žena na čelu otkako su preuzele tu ulogu.

Izvor: Poslovni dnevnik


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća