logo

ChatGPT je prošao intervju za “Level 3” programera za Google, da je čovek zarađivao bi 183.000 dolara godišnje

cover image

"Nevjerojatno, ChatGPT bi dobio poslove L3 programera", kaže Google dokument, ali sam ChatGPT kaže da se ne može mjeriti s ljudskom kreativnošću i vještinama rješavanja problema.

Google je "hranio" ChatGPT pitanjima za intervjue koje postavlja potencijalnim programerima i, na temelju odgovora AI-ja, odredio da će biti angažiran na poziciji programera treće razine, prema internom dokumentu.

Eksperiment je napravljen kao dio Googleovog nedavnog testiranja više AI alata koje razmatra dodati svojim uslugama. Sposobnost ChatGPT-a da prikaže sažet i točan odgovor mogla bi uštedjeti vrijeme korisnicima koji obično provode vrijeme gledajući više poveznica na Googleu kako bi pronašli te iste informacije. "Nevjerojatno, ChatGPT bi dobio posao L3 programera", stoji u Google dokumentu.

Iako se treća razina smatra ulaznom u inženjerski tim u Googleu, prosječna plaća za ovu poziciju je oko 183.000 dolara godišnje. Intervju Googleovog softverskog inženjera uglavnom se oslanja na tehnička pitanja, što je ChatGPT prošao. Iako intervju uključuje nekoliko otvorenih pitanja (npr. "pričaj mi o situaciji kada si..."), Facebook, Amazon i drugi se također oslanjaju na takva pitanja, posebno za vodeće uloge, što može biti prepreka "zapošljavanju " ChatGPT. Ali sama činjenica da ChatGPT može proći ovaj dio intervjua potaknula je pitanja o sposobnosti platforme da transformira ne samo Google, već i same inženjerske poslove.

Događa li se to već, hoće li se dogoditi za pet ili dvadeset godina?

Pitali smo ChatGPT hoće li zamijeniti programere, a njihov odgovor je bio prilično jasan. "Ne, ChatGPT neće zamijeniti programere. ChatGPT je alat koji se koristi za automatizaciju tekstualne komunikacije i odgovaranja na pitanja, ali ne može zamijeniti kreativnost, logično razmišljanje i stručnost programera softvera. Programeri su potrebni za izradu, testiranje i održavanje programskog koda, dok je ChatGPT dizajniran da pomogne brzini i učinkovitosti procesa obrade teksta”, odgovorili su nam iz ove umjetne inteligencije.

Pitali smo hoće li takva situacija biti za dvadesetak godina, na što nam je odgovorio da ne može sa sigurnošću reći, no ponovio je kako nikada neće potpuno zamijeniti programere, već će im služiti kao alat za pomoć.

Što mislite: hoće li automatizacija i robotizacija ugroziti pojedina radna mjesta? Sudjelujte u istraživanju

Izvor: Helloworld


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća