logo

Zanima vas koliko je gradonačelnik grada u kojem živite ovog mjeseca potrošio na putne troškove?

cover image

Što je sve platio službenom karticom? Koliko novca je potrošeno za službeni ručak?

Na sva ova i druga pitanja vezana uz potrošnju gradskog novca građani Bjelovara od ovog ponedjeljka odgovor će moći dobiti u nekoliko minuta i s par poteza mišem.

Naime, tri mjeseca nakon što je građanima omogućio puni uvid u proračun i sve njegove stavke, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak iz redova HSLS-a odlučio je napraviti i korak dalje u ostvarenju što transparentnijeg upravljanja gradom. Danas će predstaviti aplikaciju pomoću koje će svi zainteresirani građani moći imati uvid u sve gradske financije i proračunske transakcije. Građani će tako moći, primjerice, imati točne podatke o tome koliko su gradonačelnik te gradska uprava potrošili novca u prethodnoj i ovoj godini.

Testirali smo aplikaciju pomoću nekoliko pojmova

Upisali smo u tražilicu pojam "auto” i dobili izlist svih troškova vezanih uz automobile. Saznali smo tako da je Grad Bjelovar od ove godine imao troškove za osiguranje automobila registracijskih oznaka BJ-965-DR i to u iznosu od 1 186, 17 kuna koji su 10. 1. 2019. godine uplaćeni tvrtki Euroherc osiguranje d.d.

Kad smo ukucali, primjerice, pojam "večera”, dobili smo podatke o plaćenim večerama iz gradskog proračuna. Grad Bjelovar platio je tako obrtu za ugostiteljstvo Palma 30. 1. 2019. godine 3 500 kuna za večeru za izvođače humanitarnog koncerta Božićni san.

Kad smo upisali pojam "prezentacija”, izlistali su se različiti tipovi troškova od kupnje kemijski i olovki do kolača ili kruha za različite tipove sajmova.

Kad smo u tražilicu upisali ime gradonačelnika, vidjeli smo njegove troškove u ovoj i prošloj godini. Građani Bjelovara mogu tako saznati da je njihov gradonačelnik iz proračuna ove godine potrošio 3626 kuna za avionsku kartu za Bukurešt kupljenu preko agencije Bantel Travel d.o.o. gdje je išao na 8. summit gradova i regija.

"Najtransparentniji grad u Hrvatskoj"

Svi građani od ovoga tjedna putem besplatne aplikacije imaju uvid u isplate iz bjelovarskog gradskog proračuna, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput dnevnica svih zaposlenika Grada, istaknuto je na predstavljanju projekta "Grada Bjelovar - najtransparentniji grad u Hrvatskoj". Aplikacijom se želi postići najvišu moguću razinu transparentnosti i spriječiti mogućnosti za stranačko kadroviranje, nepotizam i zapošljavanje u Gradskoj upravi zbog kupovanja izbornih glasova.

Projektom se ujedno želi spriječiti dodjeljivanje poslova, donacija i drugih vrsta isplata po kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje proračunskih sredstava, ali i potaknuti građane na aktivniju suradnju s Gradskom upravom. "Građani imaju pravo znati na što se troše njihove kune, a mi u Bjelovaru nemamo što skrivati", istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak predstavljajući u Novinarskom domu taj jedinstveni pothvat u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Naime, takva razina transparentnosti do sada u Hrvatskoj nije uvedena niti u jedno tijelo javne vlasti, a Hrebak očekuje da će primjer Bjelovara uskoro početi slijediti i drugi gradovi u Hrvatskoj kako bi se vratilo povjerenje građana u institucije.

Nisu svi gradonačelnici šerifi

"Nisu svi gradonačelnici šerifi i na ovaj način šaljemo snažnu poruku da nisu svi isti. Ovakvim i sličnim potezima možemo ponovno vratiti povjerenje građana u politiku i institucije koje smo izgubili u zadnjih 30 godina", rekao je Hrebak na predstavljanju projekta na kojem se radilo šest mjeseci, a stajao je oko 140.000 kuna.

Ne može se više sa starim potrošenim birokratskim aparatom iz prošlog stoljeća graditi moderno društvo 21. stoljeća, poručio je bjelovarski gradonačelnik.

Po riječima Vuka Vukovića s Instituta sinergije znanosti i društva, 90 posto hrvatskih građana smatra da je korupcija izuzetno raširena u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, a takvo poražavajuće uvjerenje jedan je od gorućih društvenih problema. "Povjerenje se mora uspostaviti i poštena vlast nema što skrivati. Potrebne su radikalnije i konkretnije mjere za transparentnost lokalne vlasti, tako da javnost ima uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz lokalnog proračuna", kazao je Vuković.

Bjelovar je još u veljači putem aplikacije otvorio svoj proračun javnosti i omogućio jednostavan uvid u proračunske stavke i razvojne učinke proračuna. Sada je u suradnji s Institutom sinergije znanosti i društva, koji je izradio aplikaciju, otišao korak dalje i pružio uvid u isplate iz gradskog proračuna. Na predstavljanju je iznesen i primjer SAD-a, gdje su sve pojedinačne transakcije iz federalnog proračuna od 1,5 bilijuna dolara dostupne javnosti kroz interaktivnu internetsku tražilicu.

Izvor: index.hr


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća