logo

Vlada povećava rodiljne naknade

cover image

Plenković: Dižemo rodiljne naknade na 5.654 kune, to je ozbiljna i opipljiva demografska mjera

Plenković: 'Povećava se maksimalni iznos naknade plaće za zaposlene i samozaposlene roditelje (op.a.nakon šest mjeseci djetetova života) s 3991 kune na 5654 kune. Kad smo krenuli s mandatom naše Vlade tih drugih mjeseci je bilo 2663 kune, a sada je 5654. Za drugih mjeseci smo došli više nego dvostruko. To je ozbiljna i dosta opipljiva demografska mjera', kazao je Plenković.

Vlada je u svom objašnjenju zakona podsjetila da je već dizala rodiljne naknade. 'Unatoč navedenom povećanju, roditeljska naknada je i nadalje neodgovarajuća za kategoriju zaposlenih i samozaposlenih roditelja s višim primanjima jer odstupa od njihove stvarne visine plaće, uslijed čega nakon korištenja rodiljnog dopusta (prvih šest mjeseci) dolazi do gubitka dijela dohotka odlaskom na roditeljski dopust, objašnjavaju u Vladi zašto su se odlučili još podignuti naknade.

Izmjenama zakona skraćuje se i razdoblje trajanja prethodnog osiguranja (staž) zaposlenog ili samozaposlenog roditelja kao uvjeta za ostvarivanje toga prava odnosno ono se smanjuje kako bi bilo povoljnije za korisnike prava. Tako se umjesto 12 mjeseci neprekidno predlaže 9 mjeseci staža, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine predlaže se 12 mjeseci. Procjenjuje se da će za primjenu Zakona od 1. travnja 2020. trebati dodatnih 160,65 milijuna kuna u 2020. godini, odnosno dodatnih 214,19 milijuna kuna u 2021. te isto toliko u 2022.

Izvor: tportal


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća