logo

U Luksemburgu s plaćom kupite preko 3000 litara benzina

cover image

Najviše benzina za prosječnu plaću u Europi mogu kupiti građani Luksemburga, dok europski istok, iako su ondje cijene benzina znatno niže, s obzirom na prosječne plaće ne može po cjenovnoj dostupnosti pratiti zapad, pokazuje analiza ruskih Ria Novosti.


Cijena benzina u Rusiji među najnižima je u Europi, no građani te zemlje tek su na 20. mjestu u Europi prema količini toga goriva koju mogu kupiti s prosječnom plaćom, pokazuje analiza. Rusija je tek 20. po tomu pokazatelju, prvi je Luksemburg, a posljednja Ukrajina, kaže se u analizi koja je obuhvatila 33 europske zemlje i Kazahstan, a promatrana je cijena 95-oktanskog benzina.

Najniža cijena benzina među promatranim zemljama je u Kazahstanu, 3,05 kuna za litru, a druga je Rusija sa 4,4 kune. Slijedi Bjelorusija (4,6 kuna) te Ukrajina (7,1 kunu). Niz nastavljaju zemlje istočne Europe.

Benzin najskuplji u Nizozemskoj

S druge strane, najskuplji je benzin je u Nizozemskoj, 11,6 kuna po litri, a slijede Norveška, Danska, Italija i Grčka. U svim tim zemljama litra benzina skuplja je od 11 kuna.

Kada je riječ o dizelu, i tu je Kazahstan najjeftiniji sa 4,6 kuna po litri, a slijede Rusija i Bjelorusija s neznatno višom cijenom. Najskuplji je dizel u Norveškoj, 11,3 kune po litri, a među skupljim zemljama su i Švedska, Velika Britanija, Italija, Francuska i Finska u kojima je cijena viša od 10,3 kune.

Analiza je pokazala da je u većini zemalja cijena benzina na početku 2019. godine pala u odnosu na početak 2018. - od promatrane 33 zemlje, cijena toga goriva pala je u 26, a najviše na Cipru, za 12,3 posto, u Mađarskoj (9,4 posto) i Sloveniji (8,7 posto). Istovremeno su cijene porasle u sedam analiziranih zemalja, a najviše u Bjelorusiji , za 19,7 posto, Rusiji 9,7 posto i Ukrajini, za 7,5 posto. Pri tome je u Rusiji tako oštar rast zabilježen prvi puta u zadnjih sedam godina. U odnosu na početak 2018. cijene dizela u toj su zemlji povećane za 15,8 posto.

Zapadna Europa - tisuće litara za plaću; istočna Europa - stotine litara

Na prvom mjestu po količini benzina koju je moguće kupiti za prosječnu plaću je Luksemburg, s više od tri tisuće litara. Druga je Norveška s 2.300 litara, a slijede Austrija, Velika Britanija, Švedska i Danska. U svim tim zemljama prosječnom plaćom moguće je kupiti više od 1.900 litara benzina. Rusija je na 20. mjestu, nakon Estonije i Portugala - Rusi prosječnom plaćom mogu kupiti 826 litara benzina s 95 oktana. Posljednje mjesto, po analizi Ria Novosti zauzima Ukrajina s 247 litara, 12 puta manje nego Luksemburg. Među "autsajderima" su i Rumunjska, Bugarska, Latvija i Bjelorusija.

A kako je u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj se cijena 95-oktanskoj benzina kreće oko 9,3 kune za litru. Obzirom da je prosječna neto plaća oko 6200 kuna, za taj se iznos mogu kupiti 674 litre benzina po 9,3 kune za litru.


Izvor: index.hr