logo

Koliko će u prosjeku rasti plaće u 2018.

cover image

Rast plaća ono je što svakog zaposlenika uvijek zanima i voljan je čuti novitete po tom pitanju. I do njih će stići u 2018. godini, barem ako je vjerovati izvještaju londonskog Trade Union Congressa (TUC).

London Trade Union Congress (TUC) analizirao je podatke OECD-a i prema njima prognozirao koliko će u kojoj od zemalja na svijetu ove godine u postotku porasti prosječna plaća.

Iznenađujuće, na prvom mjestu s rastom od 4,9 posto jest Mađarska, koja očito proživljava procvat i to će se vrednovati, na sreću zaposlenih u toj nama susjednoj zemlji. Sličan rast imat će i Latvija s 4,1 posto, Poljska s 3,8 posto i Češka s 3,7 posto.

Još jedna nama susjedna zemlja imat će razloga za optimizam u 2018. - Slovenija. Naime, tamo bi prosječna plaća u ovoj godini trebala porasti za 3,5 posto. Dakle, s njom se zaokružuje top5 zemalja s najvećim prognoziranim rastom prosječne plaće u ovoj godini, što je izniman rezultat.

Od ostalih susjednih zemalja na listi je Italija, ali s ne baš obećavajućim rezultatom. Hrvatske nema u ovom društvu. Na kraju, jedine zemlje kojima se prognozira pad prosječne plaće u prosjeku jesu Španjolska s 0,1 posto, nama susjedna Italija s lošom prognozom od 0,6 posto i Velika Britanija s padom od 0,7 posto.

izvor: ictbusiness.info


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća