logo

Kažete da nemate plaću kakvu zaslužujete?

cover image

Probajte naći nekog tko će vam reći da ga poslodavac plaća više nego što bi trebalo. Probajte naći nekog tko će vam reći da nije dovoljno plaćen za sve ono što zna i što na poslu radi. Nisu vam potrebna istraživanja da bi vam bilo jasno da se mnogi ljudi osjećaju da su manje plaćeni nego što zaslužuju.

I to je jedan od glavnih razloga zašto zaposleni napuštaju posao.

Ipak, kada možete reći da nemate plaću kakvu zaslužujete? Business Insider dao je 10 razloga:

Radne pozicije slične vašoj imaju veću plaću

Ako vidite da netko ima slična zaduženja kao i vi, isto radno vrijeme i postiže slične rezultate, a ima veću plaću od vas, onda nema dileme da i vi zaslužujete veću zaradu.

Zarada vaše firme je dobra, a vi to niste osjetili u svom budžetu

Nije svaka kompanija transparentna što se tiče zarade, ali sigurno je da menadžeri moraju da govore o tome je li kompanija na dobrom putu ili ne. Ako su se prihodi firme povećali, onda je to odličan razlog da to i vaš novčanik osjeti.

Plaća koju ste prihvatili na prvom mjestu je bila niska, i nije se mnogo mijenjala od tad

Kada nemate mnogo iskustva, i dugo tražite posao, prihvatit ćete maltene bilo kakvu ponudu. Ali, nekoliko godina nakon toga, progres bi morao da se vidi. Ako se promjena ne vidi, onda je to siguran znak da ste (vjerojatno) manje plaćeni nego što zaslužujete.

Zarađujete manje od vaših vršnjaka koji imaju isto obrazovanje i iskustvo kao i vi

Mnoge kompanije imaju takvu politiku da zaposleni ne smiju da govore o visini svojih plaća. Ipak, u zavisnosti u kojoj firmi rade i na kojoj poziciji, možete da pretpostavite u kom je rasponu njihova plaća.

Vaše odgovornosti su se povećale, ali ne i plaća

Ostajete sve duže na poslu, imate više zadataka, često radite od kuće, a to ranije niste morali…

To su sve sigurni znaci da imate više zaduženja. Ali, je li i plaća ispratila ovaj dodatni rad?

Svi oko vas dobivaju bonuse, ali ne i vi

Bilo da je to po učinku, ili godišnji dodatak, ili nagrada za nešto – ako svi dobivaju bonuse, ali ne i vi, trebalo bi saznati zašto ih i vi ne dobivate, posebno ako ste sigurni da zaslužujete.

Vaš način razmišljanja je – „Sretan/na sam što sam zaposlen/a“

Ako ste sretni samo zbog toga što imate posao, poslodavcu je to znak da ne mora brinuti o visini vaše plaće.

Imate osjećaj da nešto nije u redu

Stručnjaci kažu da ako imate potrebu ići na duže pauze tijekom radnog vremena, povremeno „ukradete“ nešto od uredskog materijala ili iskoristite neke prednosti koje imate na poslu, jer osjećate da vam to poslodavac „duguje“, čak i na nesvjesnom nivou, to bi mogao biti znak da se osjećate nedovoljno plaćenim.

Nikada niste pregovarali oko plaće

S vremena na vrijeme, trebalo sjesti sa šefom i popričati koliko je zadovoljan vašim učinkom, koliko su se vaše obaveze i odgovornosti uvećale, i shodno tome popričati o vašoj plaći. Ako nikada to niste uradili, onda je sada pravo vrijeme za to.

Šef izbjegava pričati o vašem napredovanju

Ako je nemoguće da sa svojim šefom pričate o dugoročnom napredovanju ili o vašim rezultatima, onda je to znak da ne želi ni pričati o povećanju plaće.

Ne dozvolite da to „ode pod tepih“.


Izvor: profitiraj.hr


Saznajte jeste li pravedno plaćeni https://www.mojaplaca.hr/istrazivanje-placa


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća