logo

U tijeku je velika raspodjela bogatstva: ‘Baby boom’ generacija ostavlja mlađima vrtoglavo nasljedstvo

cover image

Iako se to možda ne primjećuje, u tijeku je velika raspodjela bogatstva, proces prebacivanja novca, nekretnina i druge imovine s pripadnika ‘baby boom’ generacije na mlađe. Iako stručnjaci tvrde kako će to biti najveća raspodjela ikad zabilježena, upozoravaju i da se neće svi mladi obogatiti nasljedstvom.

Iako se mlađim generacijama čini, a i pojedina istraživanja to pokazuju, kako im se sve teže osamostaliti i imati dovoljno novca za vlastiti život, čini se kako bi se taj trend uskoro mogao promijeniti. Naime, još sredinom prošlog desetljeća započeo je proces kojeg financijski analitičari nazivaju velikom raspodjelom bogatstva.

Riječ je o najvećem ikad zabilježenom prijenosu nekretnina, novca, dionica i druge financijske imovine sa starijih na mlađe generacije. U ovom slučaju, starija je generacija onih rođenih u “baby boomu” između 1946. i 1964. godine, dok su mlađe generacije X, Y i Z, rođene između 1965. i 2012. godine.

“Baby boomeri” tako trenutno imaju između 59 i 78 godina, što znači da su dobrim dijelom u mirovini i pred kraj svog života. Prema podacima američke tvrtke Cerulli and Associates, koja se bavi izvorima podataka o financijskom tržištu, mlađe bi generacije na razne načine od svojih starijih od ove do 2045. godine dobiti čak 84,4 bilijuna dolara, od čega će 72,6 bilijuna izravno ići nasljednicima.

Ova se procjena odnosi samo na Sjedinjene Američke Države u kojima, prema podacima Federalnih rezervi, gotovo polovicu osobne imovine drže upravo pripadnici “baby boom” generacije, piše The Street. Naravno, to ne znači da u drugim državama nema onih koji su radili da bi ostavili nešto mlađim generacijama.

Države blagostanja i vrijedni ljudi

No, uzroka takvog gomilanja imovine unutar jedne generacije je mnogo. Prije svega, “baby boomeri” na Zapadu živjeli su u takozvanim “državama blagostanja”, političkim i ekonomskim smjerovima unutar pojedinih država koji su bili odgovor na socijalizam. Države blagostanja su se zasnivale na principima jednakih mogućnosti i pravedne raspodjele bogatstva, dok je u socijalizmu sve bilo planski organizirano.

Uz to, financijska kretanja omogućila su gomilanje vrijednosti pojedine imovine. Primjerice nekretnine i dionice danas vrijede mnogostruko više nego li kad su “baby boomeri” bili mladi. To naročito vrijedi kod nas, ako znamo da 91 posto našeg stanovništva živi u nekretnini pod svojim vlasništvom. 

Neće se svi obogatiti preko noći

No, da se mlađe generacije ne zavaravaju, možda od svojih starijih bližnjih neće dobiti baš sve. Ionako, prema nekim istraživanjima, pripadnici generacije Y, rođeni između 1981. i 1996. godine trenutno zarađuju manje novca i posjeduju 12 puta manje imovine od svojih roditelja, baka i djedova iz “baby boom” generacije. Generacija X (od 1965. do 1980.) se pak nalazi u svojevrsnom sendviču između skrbi za djecu s jedne te za roditelje s druge strane.

Izvor: mirovina.hr





Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća