logo

Trebaju li superbogati plaćati veće poreze?

cover image

Bill Gates želi da superbogataši plaćaju veće poreze, a sad se sve veći broj milijardera s tim slaže.

Na tragu toga Bill Gates je govorio i na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu. Rekao je da bi najbogatije nacije trebale donirati više novca zemljama u razvoju, kako bi pomogle u smanjivanju nejednakosti. 'One koje imaju najviše – bilo da je riječ o državama, korporacijama ili pojedincima - treba potaknuti da budu velikodušniji', rekao je. A kako piše Business Insider, s njim se slažu i drugi superbogati jer je njih više od 250 potpisalo otvoreno pismo pozivajući globalne lidere da uvedu porez na bogatstvo.

'Naš zahtjev je jednostavan: Tražimo od vas da oporezujete nas, najbogatije u društvu', stoji u pismu. Pored toga je rečeno i da oporezivanje bogataša neće oštetiti njihovu djecu, niti im iz temelja promijeniti standard života.

Među potpisnicima pisma je i Abigail Disney, čiji je djed Roy O. Disney, suosnivač The Walt Disney Companyja, te glumac Brian Cox i Valerie Rockefeller iz poznate obitelji Rockfeller.

'Ako izabrani predstavnici vodećih svjetskih gospodarstava ne poduzmu korake za rješavanje dramatičnog porasta ekonomske nejednakosti, posljedice će za društvo biti katastrofalne.

Uz otvoreno pismo objavljeno je i izvješće u sklopu kampanje 'Ponosni što plaćamo više', a sastavili su ga Patriotic Millionaires, Patriotic Millionaires UK, TaxMeNow, Millionaires For Humanity i humanitarna organizacija Oxfam. U izvješću se nalazi i bilješka Abigail Disney u kojoj piše da je pogriješila jer je sama više puta letjela privatnim Boeingom 737 na relaciji Kalifornija – New York.

'Odustala sam od privatnih letova i promijenila svoju rutinu u nastojanju da zaštitim okoliš', rekla je Disneyjeva nasljednica. Osim toga okrivila je i jedan posto najbogatijih za doprinos klimatskim promjenama svojim privatnim zrakoplovima, megajahtama, helikopterima, pa čak i privatnim svemirskim raketama.

Izvor: tportal


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća