logo

Što se više isplati u Njemačkoj – raditi ili primati socijalnu naknadu?

cover image

Institut Ifo iz Münchena predstavio je nove izračune na temu građanskog doplatka – Bürgergelda. Sukladno tome, ljudi koji rade i koriste sve socijalne naknade na koje imaju pravo uvijek imaju veći raspoloživi dohodak od osoba koje ne rade i žive isključivo od socijalnih naknada.

Prema Ifo institutu, jednostavno je pogrešna tvrdnja nekih političara da oni koji primaju naknadu od države dobivaju više neto novca od osoba s niskim primanjima.

Ako živite sami u gradu sa srednjom visinom stanarine i zarađujete 1.000 eura bruto, dobit ćete dobrih 890 eura nakon odbitka poreza i doprinosa. Onaj tko prima samo socijalu ima točno 563 eura građanskog doplatka, piše Fenix.

Zaposleni samohrani roditelji s bruto primanjima od 1.000 eura čak dobivaju i više od 2.000 eura uključujući socijalna davanja. Onaj tko živi samo od socijalne pomoći ima na raspolaganju 1.500 eura.

Prema izvješću Vlade o minimalnom životnom standardu, očekuje se da će standardna stopa građanskih naknada porasti za šest do osam posto u 2024. godini. Kako navode njemački mediji, više od 5 milijuna osoba prima građanski doplatak.

Iznosi naknada od 2024. godine:

  • Samci – 563 eura
  • Mladi (15-18 godina) – 471 euro
  • Djeca (7-14 godina) – 390 eura
  • Djeca (do 6 godina) – 357 eura
Izvor: N1.info


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća