logo

Najplaćenija zanimanja u Njemačkoj

cover image

U dosad najvećoj analizi podataka o plaćama u Njemačkoj, usporedni portal gehalt.de i platforma za tržište rada StepStone objavili su izvješće koje profesije obećavaju najbolju plaću, prenosi Fenix magazin.

Zanimanja s najboljim plaćama u 2021.godini

Prosječna bruto plaća u Njemačkoj 2021. godine iznosila je 51.009 eura, medijan je 44.074 eura. Medijan opisuje vrijednost koja se nalazi točno u sredini svih vrijednosti. To znači da postoji jednak broj nižih i viših plaća od medijalne plaće. Medijan stoga nudi posebno značajne informacije o strukturi plaća u Njemačkoj, budući da je prosječna vrijednost ponekad pod jakim utjecajem posebno visokih ili niskih vrijednosti.

Ne iznenađuje da je, kada su u pitanju najplaćenija zanimanja, prestižna liječnička profesija daleko na prvom mjestu. Korona kriza je još jednom pokazala koliku važnu ulogu imaju liječnici.

Inače, ljudi koji rade u zdravstvu obično zarađuju manje nego u drugim sektorima. Osim prodavača i konzultanata uprave, natprosječne plaće dobivaju i inženjeri te informatički stručnjaci.

Tri najbolje plaćena posla u 2021.

  • Liječnici: 78.317 eura
  • Voditelj prodaje: 62.379 eura
  • Konzultant uprave: 62.119 eura

Plaća raste s menadžerskom odgovornošću

Međutim, postoji mnogo više od toga s nekim nazivima poslova: svatko tko se „penje“ u korporativnoj hijerarhiji i ima mnogo odgovornosti za osoblje, u skladu s tim je dobro plaćen. Zaposlenici s rukovodećom odgovornošću zarađuju bruto prosječnu plaću od 86.300 eura, odnosno gotovo dvostruko više od zaposlenika bez odgovornosti za osoblje.

Samo oko pet posto Nijemaca zarađuje šesteroznamenkasti iznos plaće. Prema ocjeni portala za plaće za stručnjaci i rukovoditelji vode na ljestvici. Iznenađujuće, na vrhu liste su menadžeri za ljudske resurse. Ali mnogim tvrtkama sada treba kvalificiranih zaposlenika. Svatko tko zna kako zadržati kvalitetne ljude je tražen.

Pet najplaćenijih radnih mjesta u 2021.:

  • Direktor ljudskih resursa: 145.600 eura
  • Glavni financijski direktor: 143.500 eura
  • Direktor prodaje: 125.300 eura
  • Član uprave: 124.800 eura
  • Voditelj tvrtke: 104.000 eura


Izvor: Poslovni.hr


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća