logo

Najbogatije žene svijeta u 2022. prema Forbesu

cover image

Ovogodišnja Forbesova lista milijardera, po njihovu pisanju, ima malo žena, njih 327.

Iako to i nije neki pad u odnosu na prošlogodišnjih 328, u taj broj ulaze i one koje svoje bogatstvo dijele sa supružnikom, djetetom, bratom ili sestrom, objašnjava Forbes. Vrijede ukupno 1,56 bilijuna dolara, što je ipak porast u odnosu na 1,53 bilijuna dolara prošle godine.

Tri najbogatije žene na svijetu su nasljednice

Većina je ovih ultrabogatih žena, njih 226, naslijedilo svoje bogatstvo. Nasljednica je ovogodišnja nova milijarderka koja se našla na tom popisu, Čehinja Renata Kellnerova. Zajedno je s četvero djece naslijedila oko 16,6 milijardi dolara nakon tragične smrti supruga. Nasljednice su i tri najbogatije žene na svijetu, a to su Francoise Bettencourt Meyers, koja ima L’Oreal, potom Alice Walton, nasljednica Walmarta i Julia Koch, koja je naslijedila udio u Koch Industries nakon suprugove smrti.

Zanimljivo je, napominje Forbes, kako je Rihanna, ovogodišnja pridošlica na listi najbogatijih, svoj novac stekla svojim Fenty beautyjem, a prva je milijarderka s Barbadosa. Još jedna značajna pridošlica na popisu je Melanie Perkis, suosnivačica dizajnerskog startupa Canva. Konačno, na listi se nalazi Melinda French Gates, po prvi put bez supruga Billa, od kojeg se rastala prošle godine. Po broju milijarderki, u svijetu prednjači SAD s njih 90, slijede Kina s 63 (uključujući 11 iz Hong Konga) te Njemačka s 35.

Postoje li self-made milijarderke?

Ono što je zanimljivo na listi najbogatijih žena je podrijetlo njihovih stečevina. Znamo da su tri najbogatije nasljednice, a četvrta, MacKenzie Scott, svoj je novac ‘zaradila’ razvodom od Jeffa Bezosa, vlasnika Amazona. Jacqueline Mars, peta najbogatija, naslijedila je otprilike trećinu Mars Incorporateda, konglomerata slatkiša i životinjske hrane pod koje spadaju Pedigree i M&M. Tvrtku je prije 111 godina osnovao njen djed. Sličnu sudbinu dijeli i preostalih 5 na listi 10 najbogatijih žena svijeta. Bračna stečevina, nasljedstvo nakon smrti supruga, oca, djeda… to je sve ove žene stavilo na vrh.

Nepotizam ili uspješno upravljanje nasljedstvom?

Od njih 327, 226 je naslijedilo noavac. Podsjećamo, prije tri godine Kylie Jenner se našla na toj listi kao najmlađa ‘self-made billionare’ sa svega 21 godinu. Tad su je mnogi mediji prozivali kako nije self-made, jer su obiteljska slava i financijsko zaleđe doveli do uspjeha njene tvrtke Kylie Cosmetics. Zar nije i Rihanna na krilima pjevačke slave ponukala uspjeh svojeg Fenty beautyja? Njeno je podrijetlo skromno, pa nema osuda. No, izgleda da je Jenner lagala Forbesu i preuveličala broj nula na svojem bankovnom računu, preuveličavši uspjeh i zaradu od pokrenutog biznisa.

Bogate zahvaljujući muškarcu?

Na stranu Jenner i njeno je li ili nije milijarderka i koliko su je roditelji ‘pogurali’ financijski, činjenica je da je 10 najbogatijih žena svijeta u 2022. na toj listi zahvaljujući nekom drugom, točnije muškarcu. Je li to zato što se ženama ne pružaju jednake prilike, ili se same koče? Ambicija svakako ne nedostaje, kao ni kompetencija, jer ove su žene svoje nasljedstvo i vodeću ulogu u kompanijama preuzele i odrađuju uspješno. One koje su pak iz korijena podigle vlastito poslovanje i jesu na Forbesovoj listi, na njoj se nalaze dosta nisko, jer im vrijednost nije toliko visoka. Konačno, unatoč ili možda baš zbog činjenice da milijarde na račun nisu pospremile vlastitim radom, troše ih na filantropiju. Kako god bilo, lijepo je za vidjeti.

Izvor: Women in Adria


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća