logo

Među 10 najmlađih svjetskih milijarderki ima pjevačica i sportašica

cover image

U materijalističkom svijetu novac je san snova, a milijarda dolara vrhunac je za rijetke. Među njima ima mladih i starih, muškaraca i žena. Do milijardi su došle i vrlo mlade žene, bilo talentom, idejom i radom, bilo nasljedstvom. Ovo je deset najbogatijih mladih milijarderki.

1. Caroline Hagen Kjos: 37 godina i 2,1 milijarda dolara

Prva na listi pripada skupini bogatih nasljednica. Norveška poslovna žena nasljednica je Canica Holding Corporationa i živi u Švicarskoj. U 2018. uspjela je biti najbogatija žena u Norveškoj, a samo četiri godine prije došla je na čelo uprave obiteljske tvrtke. Forbes je u ožujku 2018. procijenio imovinu obitelji Hagen Kjos na 2,8 milijardi dolara, piše Zadovoljna.

2. Whitney Wolfe Heard - 31 godina i 1,5 milijardi dolara

Ova žena je sama stekla ogromno bogatstvo, a to je učinila osnivanjem aplikacije za upoznavanje Bumble. Kada je 2014. pokrenula aplikaciju usmjerenu na žene, u kojoj one koje traže partnera moraju napraviti prvi korak, mnogi su bili skeptični da će uspjeti. No njena vizija – da će aplikacija osnažiti žene da same donose odluke – ostvarila se. Bumble je postao brend i doživio rast koji znači mnogo više od same aplikacije za upoznavanje.

3. Eva-Maria Braun Lloydike – 34 godine i 1,5 milijardi dolara

Posjeduje 12 vodećih pružatelja zdravstvenih usluga. B. Braun Melsungen proizvođač je medicinskih uređaja osnovan 1839. godine kao skromna ljekarna koja prodaje biljne tretmane. Danas proizvode različite predmete poput kirurških alata i drugih farmaceutskih proizvoda. Tvrtka ima više od 64.000 zaposlenika diljem svijeta. U tvrtki Eva-Maria radi kao voditeljica komunikacija.

4. Rihanna - 34 godine i 1,4 milijarde dolara

Poznata pjevačica vjerojatno nije iznenadila svojim pojavljivanjem na listi, s obzirom na to da već godinama važi za jednu od najbogatijih pjevačica. Pjevačica je ujedno i najmlađa milijarderka u Sjedinjenim Državama, prema Forbesovoj listi. Rihanna je s vremenom pokrenula privatni biznis, ima udio u tvrtkama za donje rublje, Savage x Fenty i Fenty cosmetics, dok su njezini prihodi od pjevanja enormni.

5. Friederike Braun-Leudike – 37 godina i 1,3 milijarde dolara

Poput svoje sestrične Eve-Marije, i ona žena posjeduje 12% tvrtke za medicinske uređaje B. Braun Melsungen. Friederike radi za B. Braun kao voditeljica ljudskih resursa i organizacijskog razvoja.

6. Elizabeth Furtwängler – 29 godina i 1,3 milijarde dolara

Elizabeta je kći medijskog mogula Huberta Burde i liječnice i glumice Marije Furtwängler. U međuvremenu je postala vlasnica 25 posto Burda Media Grupe. Najmlađa je članica upravnog odbora Burda media u kojem je i njezin brat. Elizabeth se okušala i kao pjevačica, pod umjetničkim imenom Lisa Fow, no shvatila je da joj najviše prihoda donosi obiteljski posao.

7. Alexandra Andersen – 26 godina i 1,1 milijarda dolara

Alexandra Andresen također je nasljednica, a obitelj joj je povjerila 42 posto investicijske tvrtke Ferd. Drugi dio tvrtke naslijedila je sestra Katarina. Godine 2016. postala je najmlađa milijarderka na svijetu, a sa samo 19 godina držala se na Forbesovoj listi tri godine.

8. Katarina Andersen - 27 godina i 1,1 milijarda dolara

Naslijedila je 42 posto obiteljske tvrtke, baš kao i Aleksandra. Kroz dvoklasnu strukturu dionica, njihov otac Johan i dalje kontrolira 70 posto glasova i nastavlja upravljati tvrtkom.

9. Ana Kaspržak – 33 godine i milijarda dolara

Baveći se sportom danska jahačica zaradila je dosta novca, a za Dansku je nastupala na Olimpijskim igrama (2012. i 2016.), dok je najveći olimpijski uspjeh u ekipnoj kategoriji postigla 2012. kada je s danskom reprezentacijom završila četvrta. Ona je i nasljednica, a majka joj je vlasnica i direktorica danskog brenda cipela ECCO, dok joj je Anna desna ruka.

10. Kylie Jenner – 25 godina i milijarda dolara

I naravno, ništa bez Kylie, koja je godinama na listi najbogatijih žena. Društvene mreže iskoristila je na najbolji mogući način. Najmlađa članica klana brzo je uplovila u svijet biznisa, kada je 2015. pokrenula "Kylie Cosmetics". Njezin Instagram račun trenutno ima preko 300 milijuna pratitelja, a on je izvrstan kanal za promociju njezinog brenda. Njezini kompleti za usne rasprodani su u roku od nekoliko sekundi nakon što su pušteni u prodaju. Njezina veganska linija za njegu kože bez glutena, parabena i sulfata nije tako uspješna kao njezin posao sa šminkom, ali bogatstvo koje joj donosi ne može se zanemariti. Ima i druge brendove kao što su "Kylie Swim" i "Kylie Baby", čija vrijednost trenutno nije poznata, piše Zadovoljna.

Dakle iskustvo deset najmlađih milijarderki uči da se talentom, marljivim radom, pametnim ulaganjem i liderstvom može puno postići. Naravno, ako niste bogata nasljednica. Međutim, nasljedstvo i milijarde treba oploditi ili barem sačuvati. Vidjet ćemo kakve će poslovne rezultate donijeti nove godine, pa i desetljeća koja su pred njima.

Izvor: Slobodna Dalmacija


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća