logo

Kako povećati vlastita primanja u 2024. godini?

cover image

Što zbog inflacije, što zbog rasta cijena osnovnih namirnica, svake godine zapravo nam je potrebno sve više financijskih sredstava za dostojanstven život.

U nedavnom istraživanju MojPosao portala veća primanja su visoko na listi novogodišnjih želja. 

Što zbog inflacije, što zbog rasta cijena osnovnih namirnica, svake godine zapravo nam je potrebno sve više financijskih sredstava za dostojanstven život. Baš zbog toga potraga za zaradom nikad ne staje. Nema sumnje, prosječna hrvatska plaća od tisuću eura definitivno nije dovoljna za lagodnu svakodnevicu, čak i ako imate vlastitu nekretninu pa ne morate plaćati mjesečnu stanarinu. A troškovi života postaju posebno visoki ako se morate brinuti za kompletnu obitelj, zbog čega će mnogi u 2024. godini poželjeti pod svaku cijenu povećati vlastita primanja. Bilo da je u pitanju pokretanje vlastite tvrtke ili traženje novih izvora mjesečnih primanja, od vas se svakako traži mnogo inicijative kako bi vaša poslovna karijera krenula u pravom smjeru.

Promjena radnog mjesta

Jedan od načina kako povećati vlastita primanja svakako je promjena radnog mjesta. Naime, u praksi se pokazuje da je zaista malo kompanija u Hrvatskoj sklono dijeliti povišice svojim zaposlenicima. Tek one koje su na samom vrhu plaće prilagođavaju stopi inflacije, no čak ni to zapravo nije značajan financijski impuls. Zato najbolje izglede povećati plaću imate na razgovoru za posao u konkurentskoj tvrtki. Istina je, to je trenutak kada je moguće izvući najviše iz neke kompanije, pod uvjetom da su joj zaista potrebne vaše usluge. Naravno, trebat će vam u tu svrhu odlično motivacijsko pismo, kao i sposobnost prezentiranja sebe na pravi način. Bitno je i ne popustiti prilikom pregovaranja oko visine plaće, jer imajte na umu da će kasnije postati puno teže izboriti se za povećanje mjesečnih primanja. Najlakši način za promijeniti radno mjesto je MojPosao, gdje je u svakom trenutku aktivno nekoliko tisuća oglasa za posao.

Potraga za dodatnim primanjima

Ako ne želite izgubiti svoj trenutni posao, a voljeli biste svejedno povećati svoja primanja, tada je najbolja odluka potražiti dodatnu zaradu izvan svog radnog vremena. Zahvaljujući Internetu postoji pregršt mogućnosti kako do zarade u slobodno vrijeme, bilo da imate sklonosti prema pisanju, programiranju, dizajnu ili radu s umjetnom inteligencijom. Važno je samo provođenje vikenda na kauču zamijeniti radom na računalu, po mogućnosti radeći one poslove koji u vama uopće ne izazivaju stres. Do dodatnih primanja možete i sezonskim poslovima, kao i dostavom ili vožnjom taksija. Sve to ima svojih prednosti, ali i nedostataka. Kako god, kratkoročno vam svakako donosi dodatan novac. Listu honorarnih poslova pogledajte na linku

Pokretanje svojeg obrta

Jedan od načina kako povećati mjesečna primanja definitivno je pokretanje vlastitog poslovanja. To u današnje vrijeme može biti paušalni obrt, uz koji na vrlo jednostavan način plaćate porez i doprinose. Obrt je najbolje pokrenuti ako već imate pregršt iskustva u nekoj struci i znate da će vas klijenti podržati od samog početka. Valja naglasiti da vlastiti biznis znači da ulazite u rizik, a u slučaju da se razbolite taj mjesec zarada gotovo da neće postojati. No, onih dana kad ste zdravi moći ćete zarađivati barem dvostruko više nego da radite za drugog, što će vašu motivaciju držati na visokom nivou i dati vam priliku da se napokon dokopate primanja kakva zaslužujete.

Ulaganja i kupoprodaja

Za kraj, svakako moramo spomenuti da primanja možete uvećati i vlastitim ulaganjima. Naime, viška novaca koji posjedujete sigurno vam neće donijeti dodatnu zaradu ako ga držite u banci. S druge strane, vješta ulaganja mogu rezultirati značajnim profitom, zbog čega mnogi slobodno vrijeme provode upravo u proučavanju burze dionica, kao i stanja na tržištu kriptovaluta. Tu je naravno i kupoprodaja, još jedan odličan način kako uvećati vlastiti budžet. Radi se o kupovini po nižoj cijeni pa prodaji po višoj, što može biti dobra poslovna odluka ako se jako dobro razumijete u neku poslovnu sferu. Istina je, ulaganja i kupoprodaja dolaze s određenim rizikom i ne garantiraju profit na kraju godine. Međutim, svi oni koji imaju inicijativu u sebi i dobro se razumiju u trenutno stanje na tržištu itekako mogu na ovaj način nešto zaraditi. Zato i to treba uzeti u obzir ako vam je cilj povećati mjesečna primanja.

Izvor: Profitiraj


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća