logo

Gejming kao zanimanje - i to unosno!

cover image

Da vam je netko prije samo dvadesetak godina rekao da ćete moći zaraditi i više nego solidnu plaću od igranja igrica vjerojatno biste pomislili da je u pitanju šala.

Ipak, digitalizacija i ubrzani razvoj tehnologije dali su priliku za likovanje svima onima kojima su roditelji i okolina cijelog života govorili da gube vrijeme igrajući igrice.

Svi poznajemo tog čovjeka koji ne samo da uživa u višesatnom igranju igrica svakodnevno, već je i vrlo talentiran, čini se, za gotovo sve igrice. Nitko nije mogao ni da sanja da će taj čovjek danas, dobro kotirati na kompleksnom i konkurentnom tržištu rada zbog toga što je oduvijek volio playstation.

Za prvog profesionalnog gamera na svijetu smatra se Dennis “Thresh” Fong, danas poznati američki biznismen kineskog porijekla. Dennis je počeo svoju karijeru još devedesetih godina, kada je počeo osvajati svaki turnir uzastopno pet godina. Mnogi ga nazivaju Michael Jordanom e-sporta, a najpoznatiji je po svojoj pobjedi na Red Annihilation Quake Tournament, turniru iz 1997. godine u organizaciji Microsofta. Za pobjedu na ovom turniru dobio je crveni Ferrari, i tada zvanično postaje profesionalni gamer po zanimanju. Fongova karijera počela je uobičajeno – igranjem igrice Doom početkom devedesetih. Ipak, osvajanjem turnira i skupocjenog automobila postaje pionir ovog zanimanja.

Razvojem interneta počeo je i razvoj takmičenja u video igrama, kao i prodaja dodatne opreme koju danas možete kupiti online na platformama poput idealno.rs. Igrice poput Street Fighter II i internet mreža širom svijeta omogućile su klasičan obračun 1 na 1 među igračima širom svijeta. Tijekom ranih dvijetisućitih organiziraju se i timski Counter Strike turniri, a nakon 2010. i turniri za takozvane MOBA (Multiplayer online battle arena) video igrice kao što su DOTA 2 i LOL.

U isto vrijeme počinju i televizijski prenosi takmičenja u video igrama, što dovodi do masovne popularizacije takmičenja, velikog broja gledalaca, ali i povećanja nagrada. Nakon toga sa prijenosom, odnosno streamom počinju i online platforme poput Twitch-a, koji je tijekom samo jednog dana International-a – najprestižnijem DOTA 2 takmičenju, privukao 4,5 milijuna unikatnih pregleda.

Kako se sve može zaraditi od gaminga?

Profesionalni gamer, dakle, baviti se profesionalno E-sportom, odnosno pandan je profesionalnom sportašu. Ali biti profesionalni gamer nije i jedini način da zaradite novac of gaminga. Felix Arvid Ulf Kjellberg, poznatiji pod nadimkom PewDiePie, danas je najpoznatiji i najpopularniji YouTuber na svijetu s nevjerojatnih 110 milijuna pretplatnika na kanalu. PewDiePie je svoju YouTube karijeru počeo upravo kao gamer, odnosno igrajući igrice.

Danas je YouTube jedan od najpoznatijih načina za gamere da zarade i to na različite načine. Davajući savjete i učeći trikovima za igranje igrica, ili jednostavnim igranjem igrice dok se bave određenom temom ili samo pričaju. Neki youtuberi igraju samo jednu igricu u kojoj su najbolji, dok drugi, poput PewDiePie-a isprobavaju stalno nove igrice. Od gaminga možete zaraditi i na Twitch-u gdje vam ljudi doniraju novac dok gledaju kako u realnom vremenu (uživo) igrate. Kao gamer možete zaraditi i testirajući nove igrice, ali i igrajući igrice za drugog, prodavati account višeg nivoa zainteresiranim ljudima i još mnogo drugih stvari.

Budućnost zanimanja profesionalni gamer

Vrijeme gamera tek dolazi, imajući u vidu da je e-sport svake godine sve popularniji, a da je i gaming industrija sve rasprostranjenija svuda u svijetu, ali i kod nas. Nagrade, odnosno takozvani prize pool-ovi svake godine rastu, pa je recimo 2019. godine nagrada za pobjednički tim International-a bio 34,330,000 dolara, u usporedbi s 2016. godinom kada je bio 20,770,000. Ako se pitate trebate li vašu djecu u budućnosti podržati u omiljenom hobiju – igranju igrica, vjerojatno će vam biti interesantna činjenica da u SAD-u od 2013. godine, postoje stipendije za studente koji su prepoznati kao potencijal u svijetu E-sporta, nalik sportskim stipendijama.

Gaming industrija bilježi svake godine sve veći rast, i nema sumnje da će upravo oni najtalentiraniji definitivno biti sve traženiji, dok će ljubitelji video igara moći uživati u svom omiljenom hobiju i pretvoriti ga u posao na više od jednog načina. Gaming je već početkom ovog vijeka postao profitabilno zanimanje, a nema dileme da će to i ostati u narednim desetljećima.

izvor: profitiraj.hr


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća