logo

Evo koliko bi novaca trebali imati u novčaniku

cover image

Pošto su zadnjih dana zabilježili nekoliko džepnih krađa, u kojima je četvero građana ostalo bez novca i predmeta ukupne vrijednosti oko 2280 eura, iz primorsko-goranske policije građane su upozorili da budu oprezni u gužvama te čuvaju svoje torbice i novčanike.

Kradljivci koriste gužve u sredstvima javnog prijevoza, na tržnicama, na gradskim trgovima, u ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, zdravstvenim ustanovama, na raznim javnim okupljanjima i sličnim mjestima, poručili su policajci.

Naveli su kako su u zadnjih nekoliko dana zabilježili više kaznenih djela džepne krađe čiji su nepoznati počinitelji u trgovini, zdravstvenoj, znanstveno-umjetničkoj ustanovi te u autobusu građanima krali novčanike s osobnim dokumentima, novcem i ostalim predmetima.

U jednom slučaju ukraden je novčanik s dokumentima i bankovnim karticama, pa je lopov zahvaljujući dostupnom PIN-u karticom na bankomatu podigao 1300 eura. Tim je krađama četvero građana ostalo bez oko 2280 eura u novcu i predmetima.

“Opisani događaji pokazuju kako je dovoljna i mala neopreznost da netko postane žrtvom džepne krađe, a koje se najčešće događaju na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi”, naglašavaju iz policije i napominju kako lopovi mogu biti osobe oba spola te one starije i mlađe. Uglavnom rade u skupinama – jedna osoba odvlači pozornost, dok druga zavlači ruku u džep ili torbicu i izvlači novčanik te ga predaje trećoj osobi, koja potom nestaje u gužvi.

U cilju smanjenja ove vrste kriminala, policija građane savjetuje da u novčaniku drže onoliko novaca koliko su planirali potrošiti u kupnji te da u kupovinu ne nose dokumente koji im nisu potrebni (putovnicu, zdravstvenu iskaznicu i slično…). Ako kupnju obavljaju karticom, dodaju, trebaju se potruditi zapamtiti PIN kako ga ne bi nosili zapisanog sa sobom, u novčaniku ne bi trebali nositi sve vrijednosti, već odvojiti dokumente od novca i staviti iz izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali bez dokumenata.

Pozivaju ih i da pri kupnji torbu, novčanik ili mobitel ne ostavljaju na blagajnama, policama ili kabinama, da torbicu uvijek drže čvrsto zatvorenu i ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor, da nikako novčanik ne nose u stražnjem džepu jer su tada laka meta za lopove.

Izvor: Poslovni dnevnik


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća