logo

Ako zarađujete ovoliko novca u Njemačkoj smatraju vas bogatima

cover image

Mnogi se pitaju koliko novca imaju oni koji najviše zarađuju u Njemačkoj? Odgovor je: "Manje nego što mislite". Prema studiji, samci se smatraju bogatima ako zarađuju 3.700 eura mjesečno, navode njemački mediji.

Velika kuća s bazenom ili skupi sportski auto – možda su neke od ideja koje neki ljudi imaju kada pomisle na bogatstvo, piše Fenix Magazin.

No, s kojom se zaradom netko u Njemačkoj se smatra bogatim i može li si doista priuštiti život u luksuzu? Na pitanje kada se netko smatra bogatim nije jednostavno odgovoriti, piše informativna služba Njemačkog ekonomskog instituta.

Prema analizi Njemačkog ekonomskog instituta iz prosinca 2021., samac se u 2018. godini smatrao s “10 posto većim prihodom” ako je imao mjesečni neto prihod od 3.700 eura. Dvije godine ranije prag je bio oko 260 eura niži. Rezultati analize iz 2018. godine:

  • 2018. deset posto je zarađivalo 3.700 eura
  • 2018. pet posto je imalo prihod od 4.560 eura
  • 2018. jedan posto je zarađivao 7.190 eura

Što je s parovima bez djece?

Kako bi se bogatstvo moglo usporediti s bogatstvom jednog kućanstva, potrebno je izračunati 1,5 puta više od prihoda jednog para, informira Njemački ekonomski institut (IW), tvrdeći kako bračno kućanstvo nema dvije kuhinje, niti im trebaju dvije dnevne sobe. U 2018., par bez djece u kućanstvu s kombiniranim neto prihodom od oko 5.550 eura smatrao se bogatim. Sa zajedničkim prihodom par s prihodom od oko 10.790 eura je bio među 1 posto najboljih u društvu, prenosi IW.

Kada se smatram bogatim?

S jedne strane, mjesečni prihod može dati dojam smatrate li se bogatim ili siromašnim, s druge strane, bogatstvo se može odrediti i količinom imovine. Njemački mediji prenose studiju Allianza koja kaže kako prosječne osobe u Njemačkoj imaju oko 18.000 eura financijske imovine. Prosječno ukupno bogatstvo srednjeg njemačkog društva je oko 71.000 eura, citiraju njemački mediji Njemačku agenciju za građansko obrazovanje (bpb).

Izvor: N1info


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća