logo

U ovom gradu ima najviše milijardera na svijetu

cover image

Najbogatiji stanovnik Pekinga bio je Zhang Yiming, osnivač aplikacije za razmjenu videozapisa TikTok i izvršni direktor njegove matične tvrtke ByteDance.

Prema najnovijem Forbesovom popisu bogatih zemalja, Peking je sada dom više milijardera nego bilo koji drugi grad na svijetu. Kineski glavni grad je prošle godine dodao na popis 33 milijardera, a sada ih je domaćin 100, navodi poslovni magazin.

Odmah iz Pekinga na popisu je New York, koji je domaćin 99 milijardera i držao je najviše mjesto u posljednjih sedam godina, piše BBC.

Kinesko brzo savladavanje covida-19, uspon tehnoloških tvrtki i tržišta dionica pomogli su mu da osvoji prvo mjesto. Iako Peking sada ima više milijardera od Velike jabuke, ukupna neto vrijednost milijardera iz New Yorka ostala je 80 milijardi američkih dolara veća od one u Pekingu.

Najbogatiji stanovnik Pekinga bio je Zhang Yiming, osnivač aplikacije za razmjenu videozapisa TikTok i izvršni direktor njegove matične tvrtke ByteDance. Njegova neto vrijednost udvostručila se na 35,6 milijardi dolara. Suprotno tome, najbogatiji stanovnik New Yorka, bivši gradonačelnik Michael Bloomberg, imao je bogatstvo vrijedno 59 milijardi dolara.

Kineski procvat e-trgovine

Kina je zajedno sa SAD-om vidjela kako su njihovi tehnološki divovi postali još veći tijekom pandemije jer je sve više ljudi kupovalo putem interneta i tražilo izvore zabave. Ovo je dovelo do masovnog stvaranja osobnog bogatstva za osnivače i dioničare ovih tehnoloških divova. Polovica novih kineskih milijardera obogatila se proizvodnim ili tehnološkim pothvatima, uključujući milijarderku Kate Wang, koja je novac zaradila od e-cigareta.

Sa 698 milijardera, Kina se približava SAD-u, koji i dalje prednjači sa 724 milijardera.

Izvor: rtl.hr


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća