logo

Ovo je 10 najbogatijih američkih obitelji

cover image

Drže bogatstvo vrijedno 530 milijardi dolara!

Deset najbogatijih američkih dinastija zajedno imaju čak 530 milijardi dolara, stoji u istraživanju američkog Instituta za političke studije: - Bogatstvo svake od tih dinastija dolazi iz kompanija koje su zapravo osnovale ranije generacije, njihovi roditelji ili daljnji preci, stoji u njihovom izvještaju koji prikazuje kako je bogatstvo prelazilo s generacije na generaciju bez prekida.

U nastavku predstavljamo 10 najbogatijih obitelji u SAD-u i kako su došli do svojeg bogatstva.

10. Obitelj Cathy  - Bogatstvo obitelji Cathy, vlasnika Chick-fil-A, američkog lanca restorana brze hrane, procjenjuje se na 11 milijardi dolara. Franšizu je utemeljio Samuel Truett Cathy 1967. godine, a sada je drže njegovi sinovi Bubba i Dan, koji dijele obiteljsko bogatstvo, 5,5 milijardi dolara svaki.

9. Obitelj S.C. Johnson - Svoje bogatstvo od 18,2 milijarde dolara izgradili su na proizvodnji i prodaji sredstva za čišćenje – Pledge, Glade, Windex. Herbert Fisk Johnson naslijedio je tvrtku od svojeg oca, a onda nenadano preminuo bez oporuke. Krenula je tada bitka za ogromno nasljedstvo koje je na kraju podijeljena između njegove djece, Herberta Fiska Johnsona mlađeg i Henriette Johnson Louis.

8. Obitelj Lauder - Bogatstvo obitelji Lauder, kozmetičarskih tajkuna, procjenjuje se na 22,4 milijarde dolara. Estée Lauderprvu je narudžbu preparata za kožu vrijednu 800 dolara dobila 1947. godine. Danas kompanija ima 30 make up brendova, među ostalim MAC i Clinique. Lani su u prihodima ostvarili 13,8 milijardi dolara.

7. Obitelj Pritzker - Hotelijerski magnati Pritzker akumulirali su bogatstvo do 26,6 milijardi dolara. A.N. Pritzker i njegovi sinovi, Jay, Donald i Robert, obiteljsko su bogatstvo stvorili ulažući u lanac hotela Hyatt i pokretanjem danas velikih poslovnih holdinga, kao što je Marmon Grupa. Čak 11 članova Pritzker obitelji danas su milijarderi, a osam ih se nalazi na Forbesovoj listi 400 najbogatijih ljudi na svijetu.

6. Obitelj Cox - Cox Enterprises, tvrtka koja se bavi telekomunikacijama (Cox Communications), medijima (Cox Media Group) i auto industrijom, lani je u prihodima ostvarila 20 milijardi dolara. Danas petero unučadi osnivača Jamesa Coxa dijeli bogatstvo od 37 milijardi dolara.

5. Obitelj Edward C. Johnsona - Johnson klan je “težak” 38,7 milijardi dolara. Bogataški uspon započeo je Edward C. Johnson, osnivač drugog po redu najvećeg uzajamnog (portfelj dionica i obveznica različitih investitora) fonda na svijetu Fidelity. Trenutno se 49 posto kompanije nalazi u vlasništvu njegove kćeri Abigail Johnson.

4. Obitelj Cargill-MacMillan - Tvrtka Cargill, s tradicijom agrobiznisa od 1865. godine, danas je obitelji Cargill-MacMillan omogućila bogatstvo vrijedno 38,8 milijardi dolara. Gotovo 90 posto kompanije u vlasništvu je 23 člana obitelji, a lanjski prihodi tvrtke bili su 108 milijardi dolara.

3. Obitelj Mars - Čokoladni klan prikupio je 72 milijarde dolara bogatstva preko čokoladica Mars, M&M i Milky Ways. Šest članova obitelji nalazi se na Forbesovoj listi 400 najbogatijih. Najveći dio bogatstva dijele brat i sestra Jacqueline i John Mars, s po 24 milijarde dolara svaki. Sin Jacqueline Mars, Stephen trenutno je predsjednik Uprave tvrtke Mars, koja godišnje ostvaruje 35 milijardi dolara prihoda.

2. Obitelj Koch - Naftaška obitelj Koch izgradila je bogatstvo od 107 milijardi dolara. Braća Charles i David Koch razvili su rafinerijsku tvrtku svojeg oca do konglomerata koji godišnje ostvaruje 100 milijardi dolara prihoda. Braća su navodno bili i tajni financijeri ljetnog blockbuster filma Wonder Woman iz 2017. godine.

1. Obitelj Walton Najbogatija dinastija SAD-a čije se bogatstvo popelo do 169,7 milijardi dolara. Vlasnici su najvećeg trgovinskog lanca na svijetu Walmart, kojeg su 1962. godine osnovali Sam i Bud Walton. Prodajom godišnje ostvare 500 milijardi dolara, a premda bogatstvo dijeli sedam članova obitelji, Alice Walton, gotovo trećinskim udjelom od 44,9 milijardi dolara, najbogatija je žena na svijetu.