logo

Nizozemska princeza odrekla se 12 milijuna kuna

cover image

Nasljednica nizozemskog prijestolja, princeza Amalia, odrekla se godišnjeg doplatka u iznosu od oko 1.6 milijuna eura (skoro 12 milijuna kuna) godišnje, na koji ima pravo kad u prosincu napuni 18 godina.

Princeza je poslala pismo nizozemskom premijeru Marku Rutteu obavještavajući ga o svojoj odluci. Rekla je da će vratiti novac, koji će i dalje stizati na njezin račun, dok god studira. Doplatak dobiva u iznosu od 300.000 eura koji idu direktno njoj i još 1.3 milijuna eura za pokrivanje troškova osoblja.

"Bilo bi mi neugodno to primati dok god ne mogu dovoljno ponuditi zauzvrat i dok znam da je drugim studentima mnogo teže, pogotovo u ovim nesigurnim pandemijskim vremenima", napisala je princeza, prenose nizozemski mediji. Princeza je prošlog tjedna položila sve završne ispite u srednjoj školi i sada planira uzeti godinu pauze prije odlaska na sveučilište. Nizozemski premijer je uzvratio čestitkom Amaliji na završetku srednje škole i rekao da razumije i cijeni njezinu odluku.

Ovaj potez princeze dolazi u vrijeme pada popularnosti nizozemske kraljevske obitelji. Amalijini roditelji, kralj Willem-Alexander i kraljica Maxima, naišli su na oštre kritike prošle godine kada su obitelj odveli na odmor u Grčku usred pandemije. Obitelj je nakon toga prekinula odmor i požurila kući zbog negodovanja javnosti.

Izvor: index.hr


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća