logo

Nakon uvođenja eura plaće su u svim zemljama rasle brže

cover image

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je danas u 9 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 10. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Premijer je nedavno objavio da će na hrvatskim kovanicama eura biti šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla.

''Na svim kovanicama bit će motiv šahovnice, a što se tiče dodatnih motiva, na kovanici od dva eura je karta RH, na jednom euru kuna, 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a u najmanjim u smislu vrijednosti, ali i fizičkom obujmu motiv glagoljice. Mi smo raspravili i neke druge stvari, mogu potvrditi da sve naše aktivnosti po pitanju ispunjavanja kriterija po ulasku u devizni tečajni mehanizam ide u skladu s internim planom kojeg smo si zadali. Radimo i na ispunjavanju kriterija konvergencije, dakle, zdrav i održiv rast, a u isto vrijeme eliminiranje raznih vrsta neravnoteža i ono što je građanima najviše poznato, to su kriteriji iz Maastrichta. Dakle, i inflacija i kamatne stope i devizni tečaj, a poglavito fiskalni kriterij. Sutra bismo trebali usvojiti smjernice za izradu proračuna. Imali smo dobru i konstruktivnu raspravu u resorima i mi kao Vlada. Mislim da je ova Vlada pokazala vrlo jasno kako gleda i kakav je smjer njene fiskalne politike'', rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Četiri godine zaredom, dodao je Marić, smanjivali su udio javnog duga u BDP-u. ''Covid je imao značajan efekt na porast udjela javnog duga. Prema našim procjenama, već se ove godine vraćamo na silaznu putanju udjela javnog duga za nekakva dva postotna boda'', kazao je Marić.

''Zadovoljan sam da smo prošli s uvodnim dijelom procesa postupka uvođenja eura. Proces izbora izgleda hrvatskih euro kovanica nastojao je biti uključiv, konzultirali smo sve od struke pa do najšire hrvatske javnosti. Zahvaljujem se građanima koji su se odazvali na anketu, odaziv je bio i više nego dobar. Idući ponedjeljak HNB će objaviti i natječaj za grafičko rješenje, dizajn kovanica'', izjavio je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Što se tiče cijena i plaća, Vujčić je rekao da ono što se dosad pokazalo u svim zemljama EU, jest da se u zemljama koje su uvele euro, povećao standard života. ''Plaće su rasle brže nego cijene, tako da nema razloga za ne očekivati da tako ne bude i u Hrvatskoj. Imamo i podatke, detaljno smo proveli analizu od zemlje do zemlje'', dodao je Vujčić.

Izvor: rtl.hr


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća