logo

Najviše zarađuju menadžeri u Pragu, Zagreb na visokom trećem mjestu

Zadnjih par desetljeća zemlje središnje i istočne Europe postale su privlačne stranim investitorima. Kako domaće, tako i strane tvrtke u glavnim gradovima tih zemalja obično nude više plaće nego u ostatku zemlje.

Međunarodni servis za istraživanje visine plaća Paylab, dio kojeg je i hrvatski servis MojaPlaća, analizirao je plaće menadžera u posljednjih godinu dana u sljedećih devet zemalja središnje i istočne Europe: Srbiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Latviji, BiH, Estoniji, Litvi te Hrvatskoj.

Najviše plaće primaju top menadžeri u Pragu i Bratislavi, dok su najniže plaćeni menadžeri baltičkih zemalja.

Plaće u glavnim gradovima

Zaposleni u glavnim gradovima imaju redovno višu bruto plaću od zaposlenih u ostatku zemlje. Najvišu plaću imaju zaposleni u Bratislavi, gdje prosječna mjesečna bruto plaća iznosi 1.400 eura. Bratislava općenito ima najveću razliku u plaćama zaposlenih u glavnom gradu u odnosu na zaposlene u ostatku zemlje (20%). Značajne razlike postoje i u Republici Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini gdje su razlike između bruto plaća u glavnim gradovima u odnosu na ostatak zemlje između 15 i 18%. Najmanja je razlika u Baltičkim glavnim gradovima Tallinu, Rigi i Vilniusu, gdje zaposleni u glavnim gradovima zarađuju svega 7% više nego u ostatku zemlje.

Plaće menadžera najviše u Bratislavi, najniže u Litvi

Prosječne mjesečne bruto plaće menadžera (uključujući i bonuse) najviše su u Pragu gdje iznose 3.980 eura. To je u prosjeku trostruko više od prosječne plaće koja se može zaraditi u Pragu. Slijedi Bratislava gdje menadžeri zarađuju 3.702 eura, odnosno šest puta više od radnika s prosječnom plaćom u tom gradu. Na trećem mjestu je Zagreb s prosjekom od 3.131 euro bruto plaće, što je i najveća prosječna plaća menadžera u balkanskoj regiji. Ujedno, ta je plaća otprilike 2,5 puta veća od prosječne zagrebačke plaće. Najniža primanja imaju top menadžeri u Vilniusu, Litvi s prosjekom od 1.567 eura bruto. Baltičke zemlje općenito imaju najmanju razliku u plaćama top menadžera i prosječne plaće u glavnom gradu: plaća menadžera je tek 1,7 puta viša od prosječne plaće pojedinog glavnog grada.


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća