logo

Može li se u Zagrebu preživjeti s plaćom od 5000 kuna?

cover image

Na Redditu je osvanulo pitanje jednog korisnika koje je pokrenulo burnu raspravu – može li se u Zagrebu preživjeti s plaćom od 5000 kuna?

Većina korisnika složila se da prvo treba jasno odrediti što kome znači pojam život. Mislite li na samostalan život, onaj s roditeljima, s partnerom ili obitelji? Volite li uživati po restoranima, šoping-centrima, barovima ili na takve stvari nikada ne trošite novac?

"Može se s tim preživjeti, ali bez žene i djece. I automobila. I bez stana", zaključio je jedan muškarac. "Preživjeti da, sve više od toga baš i ne", kaže druga osoba, a treća se nadovezala da je to solidan iznos ako živiš s roditeljima ili imaš riješeno stambeno pitanje – dakle, bez kredita si i ne plaćaš najam.

"Dugotrajno se tako ne može preživjeti, s partnerom ili cimerom već da." Kada je jedan korisnik izračunao da minimalno 3000 kuna odlazi na stan, režije, internet, a da 2000 kuna treba raspodijeliti na hranu i ostale potrepštine poput benzina, odjeće i izlazaka, neki su promijenili mišljenje.

Jedna osoba našalila se je da je to moguće, ali pod sljedećim uvjetima: "Može ako znaš kuhati. Ako pereš odjeću navečer. Ako kradeš internet od nekoga. Ako ne trošiš 300 kuna kad izađeš van. Može ti biti skroz dobro. Onda tek nabaviš cimera. Gamechanger. Odjednom imaš 2000 kuna viška. Onda kažeš, pa nisam ja lud. Nabaviš još četvero cimera! Odjednom uštediš 2000 x 4. Imaš osam tisuća kuna mjesečno ušteđenih. Magistri ekonomije ne žele da znaš ovaj trik."  

Podsjetimo: prosječna plaća u gradu Zagrebu iznosi 7.468,54 prema podacima servisa MojaPlaća što je 11% više od prosjeka svih županija zajedno.

Izvor: Večernji list


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća