logo

Kakav je odnos plaća žena i muškaraca u EU

cover image

Žene u EU imaju u prosjeku 14,1 posto niže plaće nego muškarci.

Žene u EU imale su u 2019. godini u prosjeku 14,1 posto nižu bruto plaću po satu nego muškarci, a Hrvatska se svrstala uz Švedsku, Irsku i Španjolsku, s nešto manjim jazom, pokazali su podaci europskog statističkog ureda.

"Postoji neravnoteža u primanjima žena i muškaraca", konstatira Eurostat, izdvojivši razliku u prosječnoj bruto plaći po satu. Podaci tvrtki s više od 10 zaposlenih pokazuju da su žene u 2019. imale u prosjeku 14,1 posto nižu bruto plaću po satu nego muškarci, utvrdili su statističari.

Najveća je razlika u 2019. zabilježena u Estoniji, Latviji, Austriji, Njemačkoj i Češkoj, gdje su žene primale za petinu nižu bruto plaću po satu nego muškarci. U skupini su i Češka, Slovačka i Mađarska gdje je bruto satnica žena u prosjeku bila od 18,4 do 18,2 niža od bruto satnice muškaraca.

U Luksemburgu, Rumunjskoj, Italiji i Belgiji razlika je pak vrlo mala, s prosječnom bruto satnicom žena od 1,3 do 5,8 posto nižom od one muškaraca.

U Sloveniji prosječna je satnica žena bila 7,9 posto niža od one muškaraca, u Poljskoj 8,5 posto, dok su žene na Cipru, u Grčkoj i Portugalu mogle računati na 10,1 do 10,6 posto nižu plaću nego muškarci. Blizu je i Hrvatska s prosječnom bruto satnicom žena u 2019. godini za 11,5 posto nižom od one muškaraca. U skupini su i Irska, Švedska, Malta i Španjolska, gdje su žene u 2019. dobivale od 11,3 do 11,9 posto nižu bruto plaću po satu nego muškarci, utvrdio je Eurostat.

Podsjetimo da prema podacima servisa MojPlaća žene su u 2020. godini bile 16% niže plaćene od muškaraca – prosječna plaća muškaraca iznosi 7.469 kuna, što je čak tisuću i dvjesto kuna više od mjesečnog prihoda žena (6.255 kuna), a osobito su potplaćene radnice u uslužnim djelatnostima, turizmu i ugostiteljstvu te prodaji.

Izvor. vecernji.hr


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća