logo

Djeca s ovim imenima imaju veće šanse postati bogati

cover image

Odabir određenog imena za djecu može utjecati na visinu njihove buduće plaće.


Osobna imena mogu utjecati na visinu plaće, tako barem tvrdi ekipa s Knowledge Academyja koja se bacila na istraživanje te pokazala kako odabir određenog imena za djecu može utjecati na visinu njihove buduće plaće. Stručnjaci su u tu svrhu upotrijebili podatke 500.000 životopisa diljem Velike Britanije, te ih prenijeli u program ValueMyCV kako bi pronašli prosječnu plaću za svako ime te tako dokučili koja se imena najčešće vežu za visoku plaću.

Prema tim podacima objavili su popis imena i prosječnu visinu plaće koju ljudi, nazvani njima, zarađuju na godišnjoj razini. Imena, naravno, nisu naša niti je istraživanje vezano za naše podneblje, standard i visinu plaće, no zanimljivo je vidjeti tu vezu koja spaja osobno ime s financijskom sudbinom.

Od popularnih imena najviše zarađuju Oscari, s prosječnom plaćom od 37.786 funti godišnje, dok su Lily najbogatije među ženama, ali ipak zarađuju manje od Oscara, točnije 30.821 funte godišnje.

Na drugom su mjestu George i Isabella s prosječnom godišnjom plaćom od 37.342, odnosno 28.935 funti, a na trećem Oliver s godišnjom zaradom od 35.536, odnosno Ella s 28.623 funte.

Iza njih slijede: Muški: Thomas, Charlie, Harry, Muhammad, Jacob, Jack, Noah

Žene: Amelia, Emily, Mia, Jessica, Olivia, Isla, Ava

A iako je ovo istraživanje bilo fokusirano na prvo ime, jedno ranije istraživanje provedeno na Sveučilištu Limerick pokazalo je da ljudi koji uz ime koriste i službeni inicijal drugog imena, poput Michaela J. Foxa ili Johna F. Kennedyja, djeluju pametnije, odnosno društvo ih prema tom slovu u imenu percipira kao malo "važnije i pametnije".


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća