logo

Provjerili smo kako će nakon uvođenja eura izgledati plaće, mirovine, računi…

cover image

Hrvatska bi od 1. siječnja 2023. godine trebala ući u eurozonu, odnosno, euro bi trebao postati naša službena valuta. Provjerili smo što to znači za svakodnevni život, odnosno kako će hrvatskim građanima od prvoga dana iduće godine izgledati plaće, mirovine i računi.

Očekuje se da će Vijeće Europske unije u srpnju ove godine donijeti konačnu odluku o usvajanju eura u Republici Hrvatskoj te uredbu kojom se utvrđuje fiksni tečaj konverzije. Od tada će započeti i dobrovoljno dvojno iskazivanje cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti jer će se tada znati fiksni tečaj konverzije što je nužan element potreban za preračunavanje, dok će obveza dvojnog iskazivanja prema navedenom nastupiti 5. rujna 2022., kazali su nam iz Ministarstva financija.

U Konačnom prijedlogu zakona uređeno je i kako će izgledati plaće, mirovine, ali i računi od iduće godine. Kako su nam objasnili iz Hrvatske narodne banke, jednako kao i drugi iznosi, plaće i mirovine će se preračunavati u euro korištenjem fiksnog tečaja konverzije u njegovom punom brojčanom iznosu (sa svim decimalama) te zaokruživanjem dobivenog iznosa na dvije decimale.

Kako će izgledati plaće?

“Plaća i ostale naknade za prosinac 2022. isplaćuju se u siječnju 2023. kada je zakonsko sredstvo plaćanja euro te se isplaćuju u euru. Kako bi se plaća za prosinac mogla isplatiti u euru potrebno je i obračun plaće napraviti u euru. Isto vrijedi i za sve mjesece koji slijede nakon 1. siječnja 2023.”, kazali su nam iz HNB-a.

Iz Ministarstva su nam objasnili kako će se to obračunavati. “Nakon dana uvođenja eura visina plaće koja se isplaćuju radniku na temelju kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu preračunat će se u euro uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje”, kažu iz ministarstva. Prema toj odredbi poslodavci bruto plaću iz ugovora moraju preračunati u euro. To će se dogoditi samo jednom, odnosno prilikom isplate plaće u siječnju 2023. za prosinac 2022. i taj će se preračunati bruto iznos plaće u euru koristiti za obračun plaće sve dok se on ne promijeni, odnosno, dok se plaća, primjerice, ne poveća. Osim toga, poslodavac je dužan i dvojno prikazati ukupni iznos s platne liste, u kunama i eurima, a to bi se trebalo početi raditi već od 5. rujna ove godine, s ciljem privikavanja na novu službenu valutu, dodali su iz ministarstva. Taj će se dvojni prikaz nastaviti prikazivati sve do 31. prosinca 2023. godine, nakon čega će biti samo u eurima.

Kako će izgledati mirovine?

Isto će se pravilo primjenjivati i na mirovine i druga primanja iz mirovinskog osiguranja, te na socijalna davanja i druge naknade koje se iz proračuna isplaćuju građanima i kućanstvima. “Nakon dana uvođenja eura visina mirovine i socijalnih davanja preračunavaju se u euro uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje. Navedeno također vrijedi prilikom utvrđivanja iznosa zaostalih i preplaćenih mirovina, socijalnih naknada te drugih naknada koje se iz proračuna isplaćuju građanima i kućanstvima. Ako su oni prije dana uvođenja eura bili izraženi u kunama, nakon dana uvođenja eura preračunavaju se u euro uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje”, kazali su nam iz ministarstva. Što će biti s plaćanjem gotovinom i bezgotovinskim plaćanjem? Uvođenjem eura, on postaje službena valuta i zakonito sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj. Potrošači će moći 14 dana nakon uvođenja eura prilikom plaćanja gotovinom i drugih gotovinskih transakcija moći istovremeno koristiti i kunu i euro. Primjerice, odete li u trgovinu i platite gotovinom u kunama, trgovac vam je dužan ostatak novca vratiti u eurima, osim ako to nije u mogućnosti napraviti. U tom vam slučaju može ostatak vratiti u kunama i eurima ili samo u kunama.

“Nakon isteka prva dva tjedna euro će ostati jedino zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj. U bezgotovinskom platnom prometu neće biti dvojnog optjecaja, nego će se od prvog dana transakcije izvršavati u eurima”, rekli su nam iz HNB-a. Iz ministarstva su nam kazali da je propisana i obveza dvojnog iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti isključivo prema potrošaču i to: u poslovnoj prostoriji na prodajnom mjestu ili na robi odnosno na cjeniku ako se radi o usluzi; na internetskoj stranici; u ponudi ili ugovoru na trajnom mediju; u obavijesti koja se potrošaču daje prije ili tijekom sklapanja ugovora izvan poslovne prostorije i ugovora na daljinu; tijekom oglašavanja u bilo kojem obliku, kojim se nudi prodaja robe ili usluge; u opomeni i drugoj obavijesti o nepodmirenom dugu koja se dostavlja potrošaču, ukupan iznos duga te putem drugih oblika iskazivanja cijena.

Kako će izgledati računi?

Provjerili smo i kako će u novoj godini i s uvođenjem nove valute izgledati računi za režije. “Iznosi povezani s računima za režije preračunavat će se primjenom fiksnog tečaja konverzije i zaokruživati sukladno pravilima propisanima Zakonom o uvođenju eura. Prijedlog Zakona o uvođenju eura propisuje obvezu da se pri ispostavljanju računa prema potrošaču u razdoblju obveznog dvojnog iskazivanja dvojno iskaže (u kunama i eurima) ukupan iznos računa uz prikaz fiksnog tečaja konverzije. Ista pravila vrijede i za račune za režije. Primjerice, račun za vodne usluge i naknade ispostavljen korisniku usluge sastoji se od više elemenata temeljem kojih se vrši obračun, kao što su iznos računa hladne vode, pripis hladne vode, otpis hladne vode, ukupna naknada za kućanstvo te iznos za varijabilni dio cijene. U razdoblju obveznog dvojnog iskazivanja bit će dovoljno u kuni i euru iskazati ukupan iznos računa te će biti obvezno navesti fiksni tečaj konverzije”, kazali su nam iz HNB-a.

Izvor: N1.info


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća