logo

Od svih ministara u Vladi, Vili Beroš ima najmanju plaću

cover image

Premijer Andrej Plenković najavio je da će se on s ministrima zbog potresa odreći plaće za ožujak. Provjerili smo o kojem ukupnom iznosu se radi.

Kada pogledamo plaće ministara, u oči upada podatak da čovjek koji je na prvoj liniji obrane od korone, Vili Beroš, ujedno i najslabije plaćeni ministar. Njegova neto primanja, prema imovinskoj kartici, iznose 15.620 kn i jedini je ministar koji ima primanja ispod 16.000 kn.

Slijedi ga troje ministara koji imaju iznad 16.400 neto, petero ih ima preko 17.000 kuna, četvero više od 18.500, troje preko 19.000 kuna, a toliko ima i onih s plaćom neto većom od 20.000 kuna. Samo Krstičevićeva premašuje 21.000 kn i na kraju je premijer s 22.000 kuna.

Vlada će se tako ukupno odreći više od 611.600 kuna bruto mjesečnog primanja za ožujak, odnosno gotovo 390.000 neto iznosa.

Dok si Vlada simbolično steže remen, u Hrvatskoj je u zadnja dva tjedna na burzi rada završilo tisuće građana. Prošle godine broj nezaposlenih nam je iznosio 128.650.

Zbog pandemije, broj otkaza u zemlji svakim danom raste. U samo deset dana 6900 Hrvata se prijavilo na burzu rada, a od početka godine bez posla je ostalo više od 12.630 građana pa je s jučerašnjim datumom na burzi rada bilo 141.281 nezaposlenih.

U Vladi su se nadali kako će se privatni sektor suzdržati od otkaza, no to je nemoguće budući da su preko noći ugostitelji i obrtnici morali prestati s radom. Ministar financija najavio je da će zbog pandemije upumpati u gospodarstvo i zdravstvo 40 milijardi kn, dok pojedini gradonačelnici dodaju svoje mjere za spas lokalnih poduzetnika i obrtnika.

Tako je najtransparentniji grad u državi, Bjelovar, na čelu s Darijom Hrebakom, odlučio izdvojiti osam milijuna kuna za pomoć u krizi. Od 1. svibnja sve Bjelovarčane oslobađa plaćanja prireza od 9 posto. - Na ovaj način šaljemo snažnu poruku da smo nakon 20 godina odlučili krenuti od sebe, smanjiti gradsku upravu, racionalizirati svoje poslovanje upravo u vrijeme najgore krize kako bismo ukinuli ovaj porez koji je financijski gledano izuzetno teško za ukinuti, a da pritom ne nastradaju i prihodovna i rashodovna strana proračuna - rekao je gradonačelnik Hrebak. Zatim će od travnja osloboditi tvrtke i obrtnike komunalne naknade na tri mjeseca. Ujedno će ih osloboditi plaćanja zakupa poslovnih prostora koji su u vlasništvu grada. Odgađa i plaćanje poreza na javne površine sve dok traju posebne okolnosti.

izvor: 24sata


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća