logo

Češka uvodi

cover image

Češka uvodi poseban "karantenski bonus" od 14 eura dnevno po zaposlenom, kako bi spriječila ljude da odlaze na posao iako bi morali biti u karanteni.

S najvećim brojem novozaraženih u EU, mnogi zaraženi Česi ne prijavljuju sve svoje kontakte jer u karanteni spadaju na naknadu za bolovanje od 60 posto plaće. Prijatelji i rođaci mole ih da ih ne odaju, jer si karantenu ne mogu priuštiti, pa mnogi tako nenamjerno nastavljaju širenje bolesti.

Po posljednjem izvještaju ECDC-a, Češka je imala 1395 novozaraženih u 14 dana na 100.000 stanovnika i već je tjednima na prvom mjestu u EU. Od početka pandemije uz zemlji od nešto manje od 11 milijuna stanovnika zabilježeno je gotovo 1,3 milijuna zaraženih slučajeva i 21.325 smrtnih slučajeva (dvostruko manja Hrvatska ima registriranih 243.064 zaraženih i 5537 mrtvih. Većina je sada zaražena britanskim sojem, bolnice su pod izuzetnim pritiskom.

Češka je zatražila medicinsku pomoć od drugih europskih zemalja. Od Njemačke, Švicarske i Poljske zatražili su da preuzmu dio njihovih pacijenata, a najavljuju da će bolnice angažirati i studente medicine.

Izvor: jutarnji.hr


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća