logo

Tko donira, a tko škrtari?

14.4.2020

cover image

Kako se epidemija koronavirusa širi svijetom, tehnološke tvrtke i njihovi čelnici požurili su se donirati medicinske potrepštine i novac. Dobro poznate tvrtke poput Facebooka, Tesle i Applea obećale su milijune dolara u obliku novčanih i medicinskih sredstava poput maski, zaštitnih opreme i respiratora.

Osnivač Twittera pokreće fond

Osnivači uspješnih tehnoloških tvrtki koje se nalaze pri vrhu ljestvica najbogatijih također su krenuli u donatorske akcije. Bill Gates, koji je prije 20 godina osnovao filantropsku organizaciju Bill and Melinda Gates Foundation, posebno je angažiran u ovoj krizi. Čelni čovjek Twittera Jack Dorsey proteklog je tjedna objavio da osniva fond od milijardu dolara, čime bi, ostvari li to, postao najizdašniji tehnodonator, iako nije i najbogatiji tehnomogul, piše Buisness Insider.

Business Insider usporedio je iznose donacija i neto vrijednost koju imaju svaki od četiri najutjecajnija tehnobogataša. Evo koliko su, dakle, četiri tehnološka milijardera dala novca u odnosu na svoju procijenjenu neto vrijednost, prema indeksu Bloomberg Billionaires.

Jack Dorsey, suosnivač i direktor Twittera i Squarea

Procijenjena neto vrijednost: 3,89 milijardi dolara

Donacijski iznos: 1 milijarda dolara

Direktor Twittera objavio je u utorak da će donirati milijardu dolara kapitala iz svoje tvrtke za digitalna plaćanja Square Square fondu za pomoć pod nazivom "Start Small".

Dorsey je rekao da će se u početku usredotočiti na pomaganju cjelokupnoj situaciji s koronavirusom, ali će s vremenom krenuti prema financiranju zdravlja i obrazovanja djevojčica. Dorsey je objavio link za praćenje toka fonda. Trenutno je vidljivo kako je 100.000 američkih dolara namijenjeno Američkom fondu za hranu. Prema Dorseyjevim riječima, fond čini otprilike 28 % njegove neto vrijednosti.

Jeff Bezos, osnivač i direktor Amazona

Procijenjena neto vrijednost: 123 milijarde dolara

Donatorsko obećanje: 100 milijuna dolara

Jeff Bezos najavio je početkom travnja da donira 100 milijuna dolara za Feeding America, neprofitnu organizaciju usmjerenu na podršku bankama s hranom. Jeff Bezos najbogatiji je čovjek na svijetu s procijenjene 123 milijarde dolara, što znači da bi donacija od 100 milijuna dolara činila otprilike 0,08 % njegova bogatstva. "Čak i u uobičajenim vremenima, nesigurnost glede hrane u američkim kućanstvima predstavlja važan problem, i nažalost, COVID-19 taj stres uvelike povećava", napisao je Bezos u postu na Instagramu. U međuvremenu, Bezosova tvrtka Amazon osnovala je vlastiti fond pomoći za izvođače radova i sezonske radnike, uloživši početnih 25 milijuna dolara i otvorivši fond za vanjske donacije.

Bill Gates, Fundacija Melinda i Bill Gates

Procijenjena neto vrijednost: 101 milijarda dolara

Iznos donacije: 100 milijuna dolara

Gatesova filantropska organizacija Fundacija Bill i Melinda Gates obećala je u veljači 100 milijuna dolara za borbu protiv pandemije, što predstavlja 0,99 % osobnog bogatstva Billa Gatesa. U ožujku je Zaklada Gates priopćila da će dati 50 milijuna dolara zajedničkom fondu s Wellcomeom i Mastercardom nazvanim "COVID-19 Therapeutics Accelerator", koji bi zajedno imao 125 milijuna dolara. Nije jasno je li tih 50 milijuna dolara došlo iz početnih zaloga od 100 milijuna dolara ili nije.

Mark Zuckerberg, osnivač i direktor Facebooka

Procijenjena neto vrijednost: 65 milijardi dolara 

Donatorski iznos: 25 milijuna dolara

Iz Zuckerbergove filantropske organizacije Chan Zuckerberg inicijative objavili su da je iznos donacije 25 milijuna dolara za Therapeutics Accelerator koji su postavili Gates Foundation, Wellcome i Mastercard. To čini nešto manje od 0,04 posto njegova osobnog bogatstva.


Izvor: rtl.hr


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća