logo

Što učiniti kad ne možete izbjeći pitanje o plaći?

cover image

Iako se kandidatima savjetuje da prilikom razgovora za posao ne 'potežu' prvi pitanje o visini plaće, ponekad će vam poslodavac to pitanje postaviti i prije razgovora za posao i to u upitniku prilikom prijave na oglas. Što učiniti?


Nerijetko prilikom prijave na oglas za posao morate popuniti i upitnik koji je poslodavac sastavio, a kojim unaprijed pokušava izdvojiti kandidate koji e uzeti u obzir u daljnjem selekcijskom postupku.


U takvim upitnicima nerijetko se mogu naći pitanja o dosadašnjem radnom iskustvu, poznavanju stranih jezika, obrazovanju, ali i visini plaće koju očekujete. Poslodavac pritom može tražiti da svoja očekivanja izrazite brojčano, u bruto ili neto iznosu.


Pokušate li izbjeći odgovor na ovo pitanje vjerojatno se nećete moći prijaviti na oglas.


Što sad?


Alison Green na svom blogu Ask Manager savjetuje nekoliko mogućih rješenja:


1) Ukoliko vaša očekivanja ne moraju biti brojčano izražena, zadržite se na opisnom odgovoru (npr. 'spreman sam za pregovore').


2) Koristite li brojke, možete ponuditi raspon očekivane plaće umjesto jednog fiksnog iznosa.


3) Morate li definirati jedan jedini iznos plaće koju očekujete pokušajte se najprije raspitati o plaćama kod tog konkretnog poslodavca.


Ipak, najbolje rješenje je pretražiti servis MojaPlaća.hr. Ovdje ćete saznati koliko iznosi prosječna plaća u navedenoj industriji te kolika je moguća visina plaće s obzirom na mjesto rada poslodavca, ali i vaše dosadašnje radno iskustvo te poziciju na koju se prijavljujete.


Na taj će način iznos očekivane plaće koji navodite u upitniku biti realan i utemeljen na relevantnim podacima!


Obratite pažnju i na kvalitetu dokumenata!


Prilikom pisanja molbe i životopisa ponudite poslodavcu dovoljno zanimljivih informacija koje će dodatno opravdati vaša očekivanja po pitanju visine plaće.


Više savjeta o sastavljanju kvalitetne molbe i životopisa možete pronaći u rubrici Šalabahteri na MojPosao.



Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća