logo

Savjeti za pregovore o plaći koji zaista funkcioniraju!

cover image

Koja je prva stvar o kojoj razmišljamo kada tražimo novi posao? Novi kolege? Ne. Novi šef? Ne baš. Novac? Apsolutno. Razgovor o plaći uvijek je težak za tražitelje posla, a kroz ovih nekoliko savjeta usavršit ćete svoje vještine pregovaranja o plaći.


1. Opišite svoje prethodno radno iskustvo

Vrlo jasno i strukturirano obrazložite svoje prethodno radno iskustvo: opišite što ste sve radili, za koje projekte ste bili zaduženi, navedite posebne rezultate i postignuća. Na taj način poslodavac će bolje steći uvid u vaše kvalitete, u ono što znate raditi, ali tako i lakše ocijeniti jeste li pravi kandidat za navedenu poziciju.

Naravno, kada ste sigurni u svoje znanje, lakše ćete pregovarati kada dođe na red pitanje plaće. 


2. Postignuća potkrijepite brojevima


Kada vam se čini da vas prepričavanje radnog iskustva kojeg ste naveli u životopisu ne vodi do željenog radnog mjesta, u razgovor ubacite konkretne brojke s kojima možete potkrijepiti ono što ste radili i postigli.


Npr. Ukoliko ste radili u prodaji, zasigurno se možete pohvaliti s određenim postotkom veće prodaje u nekom razdoblju. Kod proizvodnih procesa uvijek možete brojčano izraziti povećanje produktivnosti.


Pripremite se prije razgovora za posao, učvrstit ćete svoju poziciju.

3. Ne pitajte odmah za plaću

Na razgovoru za posao uvijek je dobro ostaviti poslodavcu prostora da prvi pokrene razgovor o plaći te vam iznese svoju ponudu. Savjetuje se ne forsirati pregovore dok ne budete sigurni da će pozicija biti vaša. Bit će vam lakše pregovarati kada ćete znati da vas žele u svom timu. Isto tako, nećete se dovesti u situaciju da kažete manju plaću nego koju su vam oni mislili ponuditi. J

4. Pokažite entuzijazam

Za produktivnost ključna je motivacija i volja za radom. Pokažite iskreni entuzijazam i pozitivan stav oko pozicije za koju se natječete, te da vas jedino dio o plaći dijeli od prihvaćanja posla.

5. Izbjegnite priču o osobnom životu

Visina plaće koju vam je poslodavac spreman ponuditi ovisi o poziciji za koju se natječete, budžetu kompanije te vašem znanju i iskustvu. Stoga pokušajte ne spominjati kako ste u kreditima 'do grla' ili da bi voljeli otputovati na Maldive tijekom godišnjeg odmora. 

6. Istražite poziciju u detalje

Kada se pojavite na razgovoru za posao, trebali biste od A do Ž znati zahtjeve pozicije za koju se natječete, potrebne vještine, ali i okvirno plaću na tržištu. U tome vam može pomoći besplatni servis MojaPlaća.

Prije svakog razgovora za posao uvijek provjerite kako se kreću plaće za tu poziciju. Osim što ćete biti sigurniji u sebe kada dođe na red razgovor o plaći, lakše ćete pregovarati te pokazati da ste upoznati sa situacijom na tržištu.

7. Odredite najnižu željenu plaću

Ukoliko tijekom razgovora vidite da poslodavac neće moći zadovoljiti vašu minimalnu želju za plaćom, nemojte se sramiti pitati postoje li uz tu plaću određene beneficije (koje će nadomjestiti mali iznos) ili odbiti ponudu (naravno, ako si to možete priuštiti).

8. Prodajte se!

Odnos poslodavac - tražitelj posla sličan je odnosu ponude i potražnje na tržištu proizvoda. Poslodavci na različite načine traže nove zaposlenike, odnosno 'kupuju ih' plaćom i ostalim beneficijama koje im mogu ponuditi. Npr. Kada kupujete auto uvijek želite najbolju moguću kvalitetu, ali za što manje novca.

Pokažite poslodavcu koliko vrijedite kroz vještine i znanja koja posjedujete i da ste najbolji odabir za njega. Pripremite malu, iskrenu 'prodajnu' prezentaciju o sebi.

9. Držite emocije pod kontrolom

Zadnje što želite je pokazati na razgovoru za posao da ste bijesni i ljuti jer niste uspjeli postići dogovor i dobiti što želite. Pokažite da znate držati emocije pod kontrolom kada se stvari ne odvijaju onako kako ste zamislili. Tko zna, možda vam se poslodavac odluči javiti kada se otvori mogućnost da vam daju plaću koju ste tražili.

10. Pokažite fleksibilnost oko radnih sati

Ukoliko vam poslodavac u ovom trenutku ne može pružiti rad na puno radno vrijeme, dogovorite se za fleksibilnije opcije - honorarni posao, rad od kuće, rad na nepuno radno vrijeme. Možda se u skorije vrijeme otvori prilika za dugoročniji rad i punu plaću.

Ukoliko vas u skorije vrijeme očekuju pregovori o plaći, na pravom ste mjestu.






Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća