Šala na račun visine plaće bi vam mogla biti od koristi

Stigli ste na intervju za posao na vrijeme, bili ste pristojni prema svima, briljirali ste na pitanju "Koja je tvoja najveća mana?". Sve ide super, sve dok osoba koja vodi intervju ne pita "Koje su vaša očekivanja oko visine plaće?"


Da biste izbjegli direktan odgovor, a opet, da vam ono što odgovorite ide u prilog, isprobajte ovaj trik koji može riješiti neugodnost, ali i pomoći vam da ispregovarate višu plaću: izrecite šalu na račun visine plaće.

To je zaključak za istraživanje na Sveučilištu u Idahou, gdje je zatraženo više od 200 studenata da zamisle da zapošljavaju administrativnog pomoćnika. Polovica menadžera za zapošljavanje znala je da je prethodna plaća kandidata iznosila 29.000 dolara. Druga je skupina kandidata izravno upitala o željenoj plaći. U nekim slučajevima, kandidat je dao tako nerealno visok iznos, da je sve zvučalo kao šala, ali je ostavilo otvorenu mogućnost pregovora ("Želio bih 100.000 dolara, ali u stvarnosti tražim nešto što je pravedno").

U slučajevima kada je kandidat postavio ljestvicu previsoko, ispitivač je ponudio prosječnu polaznu plaću od 35.385 dolara. Kontrolna grupa koja je poznavala prethodnu plaću kandidata ponudila je skoro 3000 dolara manje. U prijevodu: kandidat koji je postavio ljestvicu za pregovore s nerealno visokim iznosom - čak i na duhovit način - osigurao je više novca.

To ima veze s konceptom sidrenja gdje, u slučaju plaće, pregovora i konačne ponude su u odnosu na prvi skup mjerila, što je obično prethodna plaća, broj koji predlaže kandidat ili broj koji predlaže menadžer prilikom zapošljavanja.

Problem s korištenjem povijesti plaća kao mjerilo je, međutim, da ostavlja radnike koji su u povijesti bili potplaćeni u nepovoljnom položaju.

Shvaćanje ovog principa može nerazmjerno utjecati na pojedine skupine prilikom zapošljavanja. Iz tog razloga neke države u Americi zabranile su pitanje prošle plaće na razgovorima za posao.

Ukoliko vam nije do šale, postoji još jedna opcija iskorištavanja ovog principa. Na postavljeno pitanje o željenoj plaći odgovorite s rasponom kojem je željena plaća na dnu. Na primjer, ako ciljate na mjesečnu neto plaću od 7.000 HRK, postavite raspon između 7.000 i 9.000 HRK. Također biste mogli izbjeći pitanje i vratiti ga natrag rekavši da ste uzbuđeni zbog pozicije i otvoreni za pregovore u trenutku kada ćete više znati o radnim zadacima i odgovornostima koje podrazumijeva nova pozicija, te možete pitati za budžet koji poslodavac ima na raspolaganju za tu poziciju.

A ako se pojavi pitanje prethodnih plaća? Pokušajte razbiti napetost - i pregovarati prema gore - sa šalom.

Vijesti

29
Nov.
Blagi rast plaća u III. kvartalu 2018.

Prema podacima servisa MojaPlaća, u trećem kvartalu 2018. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.666 kuna, što je 1% više nego u prethodnom kvartalu.

12
Feb.
Koliko će u prosjeku rasti plaće u 2018.

Rast plaća ono je što svakog zaposlenika uvijek zanima i voljan je čuti novitete po tom pitanju. I do njih će stići u 2018. godini, barem ako je vjerovati izvještaju londonskog Trade Union Congressa (TUC).

06
Feb.
Procurile plaće u Ligue 1

Ugledni francuski L’Equipe objavio je plaće svih igrača Ligue 1.