logo

Pogledajte listu deset najmoćnijih domaćih poduzetnika

cover image

Liderovu listu na kojoj su 82 kompanije s prihodom većim od milijardu kuna sastavili smo promatrajući sve kompanije koje konsolidiraju rezultate poslovanja na razini grupacije, sustava odnosno holdinga.

U obzir smo uzeli i tvrtke koje formalno posluju zasebno na tržištu, ali i one koje kao vlasnički portfelj jednog vlasnika predstavljaju znatno jaču grupaciju nego što je to matična kompanija. Njima smo pridodali i 29 pojedinačnih milijardera, koji djeluju kao jedan pravni subjekt. Ovdje smo izdvojili deset najmoćnijih domaćih poduzetnika (zapravo 14, jer su dvije kompanije u suvlasništvu).

Branko Roglić, Orbico

Orbico je na trećem mjestu rang-liste, iza Fortenove i Ine. Posluje diljem Europe i prošle je godine s rastom od prihoda od 19 posto prestigao HEP i ostvario 17.74 milijarde kuna.


Pavle Vujnovac, Energija naturalis

Lider navodi kako je njegova poduzetnička snaga veća od Energije naturalis, koja je lani konsolidirano ostvarila devet milijardi kuna prihoda. Ta moćna grupacija zajedno s Inom suvlasnik je Petrokemije, a Vujnovac je i suvlasnik Pevexa pa njegova ukupna upravljačka moć prelazi 13 milijardi kuna.


Ivan Čermak, Crodux

S Croduxovom grupacijom ima 6.2 milijarde kuna prihoda.


Ante Vlahović, Adris Grupa

Adris grupa (6.01 milijarda) nije u većinskom vlasništvu Ante Vlahovića, ali je njegova riječ – dugo godina kao predsjednika Uprave, a sad kao predsjednika Nadzornog odbora – odlučujuća.


Emil Tedeschi, Atlantic grupa (5.51 milijarda)


Dubravko Grgić, koncern Agram (4.76 milijardi)


Silvio i Robert Kutić, Izabel Jelinić, Infobip

Njihova kompanija u Hrvatskoj ima prihod od 267 milijuna kuna, ali je na globalnoj razini lani okrenula čak 4.5 milijardi kuna.


Mile Ćurković, Plodine

Plodine su četvrti po veličini trgovački lanac, ali je sa 4.37 milijardi kuna prihoda najveći u domaćem vlasništvu.


Stipo Matić, M SAN Grupa

M SAN grupa, M SAN ulaganja, King ICT i PP Orahovica. Kad se zbroje ti rezultati s poslovanjem PPK Valpova, dobije se grupacija teška 4.27 milijardi kuna prihoda u 2019., što Matića svrstava na deveto mjesto među domaćim poduzetnicima.


Ivica, Miljenko i Neven Pivac

Grupacija ima čak tri pojedinačne kompanije s više od milijardu kuna prihoda (MI Braća Pivac, PPK Karlovačka mesna industrija i Kraš). Kad se zbroje svi prihodi, imaju više od 3.36 milijardi.

Izvor: Lider


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća