logo

Ne volite svoj posao, ali bojite se dati otkaz?

cover image

Razmišljate o promjeni posla jer ste izloženi stresu, ali brinu vas posljedice te odluke? Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u donošenju odluke kada pristupiti promjeni posla koji vas više ne usrećuje.


Loši međuljudski odnosi i stres uništavaju i najljepša radna mjesta.

Međutim, čak i kada je situacija nepodnošljiva, zaposlenici se dvoume oko donošenja konačne odluke jer davanje otkaza povlači sa sobom niz drugih (egzistencijalnih) pitanja o kojima treba na vrijeme razmišljati, posebno ako još nemate drugi posao kojim biste mogli zamijeniti aktualno radno mjesto.

Samoprocjena vještina

Ako već godinama radite na istom radnom mjestu vjerojatno je prošlo puno vremena otkad ste testirali svoje vještine, provjerili koji su novi trendovi na tržištu rada i odgovaraju li vaše kvalifikacije onome što poslodavci trenutno traže.

Brojni besplatni online tečajevi pomoći će vam da popunite praznine u znanju i vještinama, a bogatu ponudu edukaciju i usavršavanja, besplatno i po prihvatljivim cijenama, potražite na EduCentar portalu.

Pripremite se

Ako vam plaća traje 'od mjeseca do mjeseca' nećete si moći priuštiti davanje otkaza ukoliko prije toga niste pronašli drugi posao na koji možete prijeći.

Napravite plan štednje ili potražite dodatni izvor zarade kako biste se financijski osigurali u periodu između davanja otkaza i pronalaska drugog posla.

Postavite ciljeve

Razmislite o tome što želite: je li to prekvalifikacija, bolja plaća, manja tvrtka ili korporacija...

Napuštanje posla dodatno otežava izostanak plana za dalje, stoga najprije odredite u kojem biste se smjeru željeli kretati u budućnosti.

Posao ne morate promijeniti odmah, ali u međuvremenu možete raditi na usavršavanju vještina, štednji ili drugim faktorima koji će vam olakšati davanje otkaza i prelazak na drugi posao ili lakšu potragu za istim.

Osluškujte tržište rada

Dok važete svoju odluku o davanju otkaza, bilo bi dobro da osluškujete ponudu i potražnju na tržištu rada - redovito provjeravajte ponudu oglasa na MojPosao. Čitajte oglase, informirajte se o tome što poslodavci traže i sukladno tome radite na svojim vještinama.

Tako će vam brže proći vrijeme u pripremama za promjenu posla, a ukoliko naiđete na oglas u kojem se potpuno prepoznajete, dotjerajte molbu i životopis i svakako se prijavite!

Priuštite si luksuz istraživanja...

Promjena posla teško pada čak i onima koji su vrlo sigurni u sebe jer neizbježno vodi u (nepoznate) promjene.

Prije donošenja konačne odluke dajte si oduška te istražujte. Napišite kreativnu prijavu za oglas, kakvu ste oduvijek željeli napisati. Priuštite si odlazak na razgovor za posao bez prevelikih očekivanja, naprosto kako biste se ponovo 'uhodali' u praksu selekcijskog postupka.

Odmah donesite odluku da ćete biti dobar pregovarač i izboriti najbolje moguće uvjete za sebe. Informirajte se o visini primanja koju možete očekivati temeljem svog stupnja obrazovanja, radnog iskustva, zanimanja, grada ili županije u kojoj želite raditi, putem informacija koje vam pruža servis MojaPlaća.

Još nekoliko savjeta prije donošenja konačne odluke:

Prije nego što zahvalite svom šefu na suradnji budite sigurni da ste identificirali što je stvarni problem trenutnog posla i da ste učinili sve što ste mogli kako biste taj problem prevladali.

Jasno utvrdite kako vam otkaz pomaže u ostvarenju drugih vaših ciljeva.

Nemojte precjenjivati, ali ni podcjenjivati vlastite sposobnosti!

Napravite popis deset stvari koje možete napraviti umjesto da trenutno date otkaz (besplatni online tečaj, upis edukacije, promjena hobija, promjena radnih navika na poslu, otvoreni razgovor i podrška kolega...)

Ipak, zapamtite, svatko je kovač svoje sreće. Imate pravo težiti boljem i pronaći posao na kojem ćete biti sretniji! Ukoliko je vaša odluka čvrsta nemojte joj se odupirati, samo se kvalitetno pripremite za promjenu.


Sretno!  


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća