logo

Najčešća pitanja na razgovoru za posao

Iako ne postoji jedinstveni format za svaki razgovor za posao, neka pitanja će gotovo sigurno biti postavljena. Donosimo listu najčešćih pitanja i savjete kako na njih odgovoriti.

Neka pitanja na razgovoru za posao možda vam se čine bespotrebna, ali svako od njih, iz perspektive poslodavca, ima smisla. Evo što ih zanima...

Recite mi nešto o sebi

Ovo je uobičajeno uvodno pitanje, a kako je prvi dojam ključan i jedno od najvažnijih. Neka vaš odgovor traje do pet minuta, počevši s navođenjem vaše najviše kvalifikacije, a potom i poslova koje ste obavljali tijekom karijere.

Možete slijediti strukturu svog životopisa, dajući primjere za svoja postignuća i navodeći vještine koje ste usput stekli. Ne idite previše u detalje – ispitivač će vjerojatno raditi bilješke i zatražiti od vas opširnije pojašnjenje kada će o nekom području htjeti saznati više informacija.

Ako se radi o vašem prvom intervjuu nakon školovanja, usredotočite se na područja vašeg školovanja u kojima ste najviše uživali i na to kako vas je to pripremilo upravo za ovaj posao.

Koje su vaše snage?

Izaberite tri najveća atributa zbog kojih mislite da ćete dobiti posao i potkrijepite primjerima kako ste koristili te svoje snage u radu.

To mogu biti konkretne vještine kao što je na primjer znanje nekog programskog jezika, ili 'neopipljive' vještine kao što je na primjer dobro upravljanje ljudima. Ako niste sigurni gdje početi pogledajte opis posla. U njemu se obično nalazi lista zahtjeva od kandidata, što bi vam trebalo dati ideju o tome što tvrtka traži.

Koje su vaše slabosti?

Pitanje od kojeg svi strepe, a najbolje ga je 'odraditi' s izborom nečega oko čega ste poduzeli korake da to unaprijedite. Na primjer, ako vaše poznavanje rada na računalu nije na razini na kojoj bi moglo biti, navedite to kao slabost, ali naglasite da ste izvan radnog vremena pohađali tečajeve kako biste te vještine unaprijedili. Vaša inicijativa će tako zapravo biti percipirana kao snaga.

Ni u kom slučaju ne odgovorite da nemate slabosti, ispitivač vam neće vjerovati. Ako pak odgovorite da previše radite, ispitivač će to protumačiti kao izbjegavate odgovoriti na pitanje.

Zašto bismo trebali zaposliti upravo vas? Što vi možete učiniti za nas, a drugi kandidati ne mogu?

Što vas čini posebnima i koje su vaše najznačajnije snage? Trebali biste moći odgonetnuti što poslodavac traži iz opisa posla. "Posjedujem jedinstvenu kombinaciju tehničkih vještina kao i sposobnost ostvarenja dugoročnih odnosa s klijentima", je dobra rečenica za otvaranje, a nakon nje može slijediti neki određeni primjer za nešto što ste odradili u svojoj dosadašnjoj karijeri.

Navedite svoje najviše postignuće i korist koju je donijelo tvrtki, a završite s "Ako mi se pruži prilika, mogao bih vašoj tvrtki donijeti mnogo uspjeha".

Koji su vaši ciljevi? ili Gdje se vidite za pet godina?

Najbolje je razgovarati i o kratkoročnim i o dugoročnim ciljevima. Govorite o poslu kojeg biste voljeli raditi i različitim koracima koje ćete morati poduzeti da to i ostvarite, povezujući to s pozicijom za koju ste došli na razgovor.

Pokažite da imate ambicije i odlučnost da na svakom poslu učinite najviše što možete kako biste na kraju došli tamo gdje želite.

Zašto želite raditi ovdje?

Ispitivač traži odgovor koji pokazuje da ste o tome razmislili. Ako ste se pripremali za intervju, trebali biste znati koje su vrijednosti tvrtke, njena misija, plan razvoja i proizvodi. Iskoristite te informacije kako biste opisali kako se vaši ciljevi i ambicije podudaraju s tvrtkinima i kako biste uživali u prilici da radite za tu tvrtku.

Nikada, ni u kom slučaju nemojte reći: "Samo trebam posao".

Koje su tri pozitivne stvari koje bi vaš posljednji šef rekao o vama?

Ovo je odlična prilika da se hvalite kroz riječi nekoga drugog. Pokušajte u to uključiti jednu stvar koja pokazuje vašu sposobnost da obavite posao, jednu koja pokazuje vašu predanost poslu i jednu koja pokazuje da ste vi osoba koju je dobro imati u timu.

Na primjer: "Šef mi je rekao da sam najbolji dizajner kojeg je ikada imao. Zna da se na mene uvijek može osloniti i voli moj smisao za humor."

Koliku plaću tražite?

Možete se pripremiti za ovo pitanje ako znate koliko netko s vašim vještinama 'vrijedi' na tržištu. To možete provjeriti i na MojaPlaća. Pokušate izbjeći točno određene brojke, jer biste tako mogli oslabiti svoju pregovaračku poziciju kasnije. Ispitivač će razumjeti ako ne želite diskutirati o tome dok vam ne ponude posao. Ako su uz opis posla okvirno naveli i plaću, možete reći da je to otprilike onoliko koliko vi tražite.

I vi biste uvijek trebali postaviti nekoliko pitanja ispitivaču kako biste pokazali interes za poziciju. Pripremite minimalno pet pitanja, neka koja će vam donijeti više informacija o samom poslu i neka koja će se dublje pozabaviti kulturom i ciljevima tvrtke. (T.B.)

Izvor: MojPosao