logo

Koliko zarađuju članovi Abba-e?

cover image

Vijest o ponovnom okupljanju kultne grupe Abba, koja je 70-ih godina žarila i palila svijetom, oduševila je sve njihove obožavatelje. A ako ste mislili da su oni tijekom godina mirovali, prevarili bi se. Björn Ulvaeus i Benny Andersson radili su na produkciji mjuzikla 'Mamma Mia!' na njujorškom Broadwayu, ali i londonskom West Endu. Anni-Frid Lyngstad danas je doslovce princeza dok je Agnetha Fältskog dio tima zaslužnog za hitove koje su izvodili Britney Spears i Westlife

Iako vjerojatno u samim počecima o tome nisu mogli ni sanjati, zahvaljujući nevjerojatnoj popularnosti u cijelom svijetu, četiri člana legendarne grupe Abba i danas leže na milijunima. A prihodi im i dalje pristižu sa svih strana, od filmova, mjuzikla, ali i tantijema pjesama snimljenih davnih dana, zbog čega se njihovo zajedničko bogatstvo, prema Celebrity Net Worthu, procjenjuje na nevjerojatnih 1,1 milijardu dolara. To bi značilo da je svatko od četvero pjevača uzeo svoj dio kolača u iznosu od 200 do 300 milijuna dolara.

No tu nije kraj. Nakon 40 godina ovih dana najavili su izlazak novog albuma ‘Voyage’, koji će im, nema sumnje, donijeti još milijuna na račune. Ako niste znali, posljednjih desetljeća, prema saznanju Reutersa, prodano je gotovo 400 milijuna njihovih albuma, a prihodi su pristizali i od turneja, koncerata i nastupa tijekom godina. Da im novac očito i nije toliko potreban, govori šuškanje otprije nekoliko godina o tome da su članovi benda odbili ‘nemoralnu ponudu’ od milijardu dolara da ponovno nastupaju.

Ništa manje ne zarade od svoje glazbe, koju rado prepuštaju filmovima i televizijskim serijama, a muški članovi benda, Björn Ulvaeus i Benny Andersson, bili su u potpunosti uključeni u produkciju mjuzikla ’Mamma Mia!’ i na West Endu i na Broadwayu. Mjuzikl, premijerno prikazan 1999. godine, odmah je srušio rekorde i postao peti najdugovječniji na londonskom West Endu te se tamo, ali i na njujorškom Broadwayu prikazuje već više od desetljeća i interes javnosti još nije popustio.

Dapače, uspjeh je inspirirao i filmoljupce da snime istoimeni film 2008., koji je odmah postao blockbuster, pa je deset godina kasnije dobio i nastavak, a oba su prikazivanjem u cijelom svijetu zaradila gotovo milijardu dolara.

Četiri člana benda, dvije dame i dvojica muškaraca, bila su dovoljno pametna da se slože i s otvaranjem Abbinog muzeja u Stockholmu, a uz sve to svatko od njih uzima dodatne prihode od svojih poslova sa strane. No krenimo redom.

Anni-Frid Lyngstad - 300 milijuna dolara

Jedna od dviju pjevačica, Anni-Frid, svoje je bogatstvo uvećala zahvaljujući uspjehu solo albuma. Posebice onog prvog, ‘Something’s Going On’, koji je izdala 1982. godine i prodala u više od milijun i pol primjeraka. poster × Learn more Najavni singl ‘I Know Something’s Going On’ bio je veliki hit u mnogim zemljama, a dospio je i na 13. mjesto Billboardove liste.

Bogatstvo je još više povećala 1992., kada se udala za princa Ruzzoa Reussa, člana nekadašnje njemačke kraljevske obitelji. Kada je on umro 1999. godine, nakon dugotrajne borbe s limfomom, naslijedila je gotovo 105 milijuna dolara njegova bogatstva. No sav taj novac nije joj donio sreću, jer ne samo da je ostala bez supruga, već je godinu prije njegove smrti u automobilskoj nesreći izgubila kćer Lise-Lotte.

Danas je fokusirana na humanitarni rad i živi u Švicarskoj s partnerom Henryjem Smithom, s petim potkraljem Hambledena, potomkom osnivača engleskog trgovačkog lanca WH Smith s povećim bogatstvom.

Agnetha Fältskog - 200 milijuna dolara

Njezina kolegica iz benda, Agnetha, imala je isto tako, nakon raspada benda, uspješnu solo karijeru, a 1982. i svoj debi kao glumica u švedskom filmu ‘Raskenstam’. Njezin prvi album ‘Wrap Your Arms Around Me’ postigao je veliki uspjeh u Švedskoj te 1983. i prodan je u milijun i 200 tisuća primjeraka u cijelom svijetu.

Nakon svega pridružila se provjerenom glazbenom timu Jorgena Elofssona, tekstopisca i producenta koji je pisao hitove za glazbenike poput Britney Spears, Westlifea i Kelly Clarkson. Godine 1996., nakon niza obiteljskih tragedija, koje su uključivale razvod od drugog supruga Tomasa Sonnenfelda, majčino samoubojstvo i smrt oca, Agnetha je izdala autobiografiju ‘As I Am’, kao i kompilacijski album sa solo, ali i nekim najvećim hitovima iz doba Abbe.

Björn Ulvaeus - 300 milijuna dolara

Da nakon raspada benda nije puklo prijateljstvo između Björna Ulvaeusa i Bennyja Anderssona, pokazali su time što su nastavili zajedno raditi. Osim mjuzikla ‘Mamma Mia!’, radili su na još dva mjuzikla te producirali nekoliko pop albuma za švedski duo Gemini i pjevačicu Josefin Nilsson. Ulvaeus je ostalo investirao u nekoliko projekata, a jedan je izrada softvera i sustava za isplatu autorskih prava autorima i glazbenicima. Suvlasnik je Pophousea, u koji spadaju kazalište Cirkus, hotel Hasselbacken, hotel Pop House i Abbin muzej.

Oženio se glazbenom novinarkom Lenom Källersjö, s kojom ima dvije kćeri, a još dvoje djece ima s Agnethom Fältskog.

Benny Andersson - 230 milijuna dolara

Osim što godinama radi s Ulvaeusom, Benny Andersson ima uspješnu samostalnu karijeru. Godine 1987. osnovao je glazbenu kuću Mono Music i izdao solo album ‘Klinga Mina Klckor’ (Ring My Bells), kao i dvije godine kasnije ‘November 1989’, na kojima su bile pjesme inspirirane švedskom narodnom glazbom. Pisao je i glazbu za druge švedske izvođače, televizijske produkcije i filmove, kao i za bend osnovan 2001. i nazvan Benny Anderssons Orkester. Godine 2017. izdao je iznimno uspješan solo album ‘Piano’, na kojem su se našle klasične pjesme u klavirskoj izvedbi koje je napisao za Abbu, mjuzikle, ali i druge prilike.

Nakon razvoda od Anni-Frid Lyngstad oženio se švedskom televizijskom voditeljicom Monom Nörklit, s kojom ima sina Ludviga, a koji je krenuo njegovim stopama i ima svoj bend Atlas.

Izvor Tportal


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća