logo

Kako dosada na poslu može postati prilika za povišicu

cover image

Sljedeći put kad pomislite da vam je dosadno na poslu, pretvorite svoju dosadu u priliku za zaradu.


Možda ste upravo završili neki projekt i imate višak vremena. Možda nemate toliko odgovornosti kao ostali kolege ili naprosto imate posao u kojem se ne događa previše toga.

Umjesto da posjećujete Facebook, budite korisni. Pokrenite inicijativu, nadogradite svoje vještine ili reorganizirajte način rada: osjećat ćete se korisno, a i svom poslodavcu bit ćete od veće koristi. To je najbolja podloga za pregovore o povišici. Evo nekih prijedloga:

1) Pišite blog

Vaša tvrtka možda ima blog kojim se nitko ne stigne baviti. Ako nema, možda bi ga trebala imati. Kad god vam je dosadno potražite zanimljive teme o kojima biste mogli pisati. To mogu biti jednostavne stvari poput uputa vezanih uz najčešće slučajeve s kojima se vaši kupci ili klijenti susreću do tema od šireg značenja.  

2) Sudjelujte na webinaru

Webinari se često održavaju, a većina njih je besplatna. Potražite webinare iz područja svog interesa i prijavite se za sudjelovanje. Možete razviti novu vještinu, poslušati korisne informacije potencijalnih klijenata ili proučavati konkurenciju kako biste sagledali širu sliku industrije u kojoj radite. Šefovi obožavaju zaposlenike koji uvijek žele učiti nešto novo.

3) Upišite tečaj

Dodatna edukacija nikad ne može biti loša ideja. Upišite tečaj ili seriju tečajeva - mnogi od njih su online i besplatni, a postoje i brojni tečajevi po vrlo prihvatljivim cijenama. Dobro mjesto za početak potrage je ponuda na portalu EduCentar.

4) Steknite certifikat i poradite na \"mekim\" vještinama

Čak i dosad stečeno znanje djeluje kvalitetnije ako ga prati certifikat kao što je primjerice ECDL diploma ili potvrda da znate upravljati alatima kao što je Google Adwords.

Dobar je potez i usavršavanje mekih vještina koje poslodavci izrazito cijene. Coach nije stručnjak koji radi samo s poslodavcima, već pruža usluge i kandidatima koji traže posao te zaposlenicima koji žele usavršiti svoje vještine.

5) Istražujte nove trendove

Proučavajte relevantne vijesti i to će vam pomoći u stjecanju novih ideja koje mogu unaprijediti rad vašeg odjela ili cijele tvrtke. Primjerice, možete pronaći korisne informacije koje će vam dati ideju kako razviti nove načine komunikacije, razmjene informacija, pohrane podataka ili pristup klijentima. Temeljem toga možete dobiti ideju za mini projekt kroz koji ćete nadređenima dokazati svoju stručnost.  

6) Šećite po drugim uredima

Ako se u vašem odjelu ne događa ništa pametno, umjesto surfanja po društvenim mrežama \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'surfajte\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\' po drugim uredima. Možete naići na kolegu kojem ćete priskočiti u pomoć. Time automatski povećavate produktivnost tvrtke. Osim toga, proučavajući rad drugih kolega stječete širu sliku poslovanja, a možete naučiti i kako se radi nečiji tuđi posao.

7) Počnite stjecati kontakte

Interno, upoznajte kolege s kojima nemate priliku svakodnevno surađivati. Saznajte čime se točno bave i kako doprinose radu tvrtke. Što bolje shvaćate kako tvrtka funkcionira imate veće šanse promisliti o nedostatcima koji postoje, ponuditi rješenja i naravno, osigurati si promaknuće.

Profesionalne društvene mreže iskoristite za eksternu komunikaciju s klijentima, kolegama iz struke ili srodnih djelatnosti, potražite nove načine povezivanja, sklapanja suradnji i širenja poslovanja. Šef će vam biti zahvalan! 

8) Organizirajte svoj ured

Očistite stol, tipkovnicu, pobacajte iz ladica zastarjele brošure i rokovnike. Uredan radni stol pokazuje da imate dobre organizacijske vještine (nije na odmet, kad se šef pojavi na vratima).

Napravite reda i u svom računalu, organizirajte mape, razvrstajte tablice, tekstove, račune, ugovore i sl. Napravite analizu dosadašnjeg rada, izračunajte koliko ste nešto unaprijedili, koliko ste toga odradili (u odnosu na određeno prethodno razdoblje) - ako brojke djeluju reprezentativno, imate odlične argumente za povišicu.

9) Postanite stručnjak

Sigurno ste već dobri u nečemu, a sada je vrijeme da postanete još bolji. Primjerice, upoznati ste s Google Analytics. Sada je vrijeme da iskoristite priliku i naučite još više. Kad god vam je dosadno promislite o tome što novo možete naučiti, vidjeti, pročitati ili usavršiti. Što veći stručnjak postajete, ljudi će se više oslanjati na vas, a to je dobra podloga za povišicu.

10) Preuzmite (novu) odgovornost

Izađite iz okvira svog opisa posla i preuzmite odgovornost za nešto novo. Napravite popis odgovornosti za koje ste se dobrovoljno prijavili - takav dokument bit će vam jednoga dana podloga za pregovore o povišici.

Svoje trenutke dosađivanja na poslu promatrajte kao priliku da učinite nešto novo i produktivno, što će povećati vrijednost vašeg rada ili tvrtke u kojoj radite. Osim što vam neće biti dosadno, stavljate se u lijepu poziciju da budete prvi kandidat za povišicu kada ta tema dođe na dnevni red.

Izvor: Inc.com