logo

Izborite se za plaću koju zaslužujete

cover image

Traženje povišice škakljiva je tema. Ipak, donosite li konkretne rezultate svom poslodacu, a čvrsto vjerujete da vaša plaća nije u skladu s vašim doprinosom, vrijeme je da se odvažite na ovaj korak.


Bitno je pripremiti se za razgovor sa šefom. Par savjeta u tome će vam pomoći.

Istražite kako se kreću plaće za vaše zanimanje, struku u kojoj radite i mjesto rada. Sve te informacije dostupne su vam u svega par klikova mišem na servisu MojaPlaća.

Ostanite pozitivni i konstruktivni – fokusirajte se na svoje konkretne rezultate i postignuća.

Jednom kada stupite u šefov ured, emocije ostavite na hodniku. Budite kooperativni, slušajte njegove argumente i smireno izložite svoje.

Raspolažite činjenicama i unaprijed se pripremite na šefova dodatna pitanja kao i pitanja o vašim budućim planovima i doprinosima na radnome mjestu.

Shvatite širu sliku svoje djelatnosti kako biste bolje shvatili i argumentirali važnost svoje uloge u kompaniji.

Stavite se na šefovo mjesto kako biste i prije razgovora mogli sagledati ovu temu iz njegove perspektive. Zatražite povišicu u iznosu za koji procjenjujete da si šef može priuštiti, a za svaki slučaj razmislite i o alternativnim povlasticama ukoliko pregovaranje o željenoj svoti ne dovede do željenih rezultata.

Ukoliko možete, napravite grafički ili tablični prikaz svojih aktivnosti i rezultata. Kada su ovakve teme u pitanju, konkretne brojke i podaci na papiru ostavljaju upečatljiviji dojam od prepričavanja svakog pojedinog postignuća.

Izrazito je važno da svoj zahtjev za povišicom temeljite na konkretnim poslovnim rezultatima, a ne na osobnim razlozima. Na taj način i šef će biti voljniji razmotriti vaše argumente i jasno sagledati u poslovnim okvirima koliko ste mu važni.

Nikako nemojte pribjegavati ultimatumima. Naravno, možete potražiti bolje plaćen posao ili već imate spremnu alternativu ukoliko šef ne može izaći u susret vašim željama, međutim ostavite te informacije za sebe, a u razgovoru se fokusirajte isključivo na svoja postignuća.

Možda ćete doći u napast detaljno argumentirati svoje zahtjeve. Ako predočite konkretne rezultate, dodatna objašnjenja nisu potrebna – zvučat ćete kao da se ispričavate, a za to nema razloga. Ovdje ste zato jer znate da zaslužujete povišicu i ne dozvolite nadređenom da taj argument na bilo koji način dovodi u pitanje ili da umanjuje vrijednost vašeg doprinosa.

Posljednje, ali ne i najmanje važno: dobro ocijenite povoljan trenutak za razgovor. Promatrajte svog nadređenog. Iskoristite priliku kada je dobre volje ili kada su poslovni rezultati na razini tvrtke dobri. Što je pozitivnije ozračje, veća je mogućnost da će šef biti raspoložen za razgovor i uvažiti vaš zahtjev.

Sretno!


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća